Izrael: több, mint száz tartalékos pilóta tagadja meg a szolgálatot a jogi átalakítás miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A légierő kulcsfontosságú pozíciókban szolgáló 161 tartalékosa kedden levélben közölte Tomer Bar vezérőrnaggyal, hogy azonnali hatállyal beszüntetik az önkéntes szolgálatot, tiltakozásul a kormány igazságügyi reformtervének előmozdítása ellen.

A koalíció arra készül, hogy második és harmadik olvasatban – a Kneszet nyári ülésszakának végéig, azaz július 30-ig – elfogadja az ésszerűségi mércét kvázi eltörlő törvényjavaslatot, amely korlátozza a választott tisztviselők döntéseinek bírósági felülvizsgálatát.

A bejelentést most először írta alá nagyszámú tartalékos tiszt. A lépés csapást jelent a légierő irányító központjának.

A listán két dandártábornok, öt ezredes, valamint számos alezredes, őrnagy és százados szerepel, akik a légierő főhadiszállásán, drónpilótaként, hírszerző tisztként és más kulcsfontosságú beosztásban szolgálnak.

„A törvényjavaslatok végső jóváhagyása formális és rövid folyamat, de drámai módon megváltoztatja az ország lényegét és arculatát, és demokráciából diktatúrává alakítja át” – fogalmazott a 161 tartalékos.

Kedd esti azonnali válaszában a légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy közölte beosztottjaival, hogy megvizsgálja a levelet, és azt mondta nekik, hogy továbbra is beszéljenek a tartalékosokkal, és győzzék meg őket, hogy jelentkezzenek szolgálatra.

A 13-as csatorna esti riportja szerint a légierő mintegy 100 tartalékos pilótája jelentette be, hogy nem jelentkezik önkéntes szolgálatra a reformterv miatt. A pilótákat megbeszélésre hívták parancsnokaikkal, azt követően születik döntés szolgálatuk folytatásáról a légierőnél.

Miért fontos: A pilóták döntése széles körű következményekkel jár, és árthat az egész hadsereg bevetési kompetenciájának.

Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg tartott ettől a lehetőségtől, és naponta többször végzett helyzetfelmérést a tartalékosok közötti tiltakozásról – a hangsúly a légi személyzet tagjain volt.

Csütörtökön újabb pilótahullámra számítanak, akik bejelentik az önkéntesség végét – a jogszabály előrehaladásától függően.

Egészen hétfőig nagyon alacsonyak voltak a számok, majd a pilóták tömege, akik bejelentették, hogy abbahagyták az önkéntességet, megbillentette a mérleget.

Egy olyan helyzetben, amikor több száz pilóta jelenti be az önkéntesség végét – Herci Halevi vezérkari főnök kénytelen lesz közölni a miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem alkalmas a háborúra, mutatott rá a riport.

Teljes cikk

[popup][/popup]