Izrael támogatja Ukrajna területi integritását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jichák Hercog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását – jelentette az izraeli katonai rádió csütörtökön. Naftali Bennett miniszterelnök az orosz hadművelet megindításának bejelentését követően hazahívta az izraeli állampolgárokat és a zsidókat Ukrajnából.

Jichák Herzog izraeli elnök (Fotó: Twitter-videó képernyőfotó)

A Görögországban tartózkodó izraeli államelnök athéni találkozóján azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus békés megoldásáért imádkozik.

“Ma reggel nagyon szomorú vagyok, humanitárius tragédiától tartok és attól, hogy ártatlan civilek is megsebesülhetnek” – mondta Hercog. “Imádkozom, mint szerte a világon sokan mások is, hogy visszatérjen a béke az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban” – hangsúlyozta.

Hercog megismételte a külügyminisztérium korábbi nyilatkozatát, miszerint Izrael támogatja Ukrajna területi integritását, és felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe.

Naftali Bennett miniszterelnök az Izrael déli részén, egy laktanyában tartott tisztavató ünnepségen mondott beszédében hazahívta az izraeli állampolgárokat és a zsidókat Ukrajnából .

“Minden izraeli tudja, hogy van otthona, ahová visszatérhet, tudja, hogy a bajban megsegítik. Azokhoz az izraeliekhez fordulok, akik még nem hagyták el Ukrajnát, hogy azonnal induljanak el, mentsék az életüket, az embereink fogadják őket az ország nyugati határátkelőhelyeinél” – mondta a kormányfő.

“Ezentúl minden egyes zsidó a világ bármely részén tudja, hogy itt várunk rá. Izrael ajtaja mindig nyitva áll előttük”- tette hozzá Bennett. “A világ és térségünk is egyre kevésbé stabil, és napról napra változik. A mostani napok arra tanítanak, hogy a hadseregek közötti háború sajnos nem a múlté. Izrael éppen ezekben a napokban biztonságos erő, stabilitás, biztonság és remény egy nehéz, fenyegetésekkel és kihívásokkal teli környezetben” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki beszédében nem említette meg, és nem tette felelőssé Oroszországot, szemben Jaír Lapid külügyminiszter korábbi nyilatkozatával.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök (Fotó: YouTube-képernyő fotó)

“Nehéz, tragikus időket élünk, szívünk az ukrajnai polgárokkal van, akik ártatlanul kerültek ebbe a helyzetbe. Izrael kezet nyújt feléjük bármilyen szükséges humanitárius segítséggel. Képesek vagyunk erre, és nagy ebben a gyakorlatunk”- ígérte a kormányfő a Jediót Ahronót című újság hírportálján, a yneten élőben sugárzott beszédében.

“Elsősorban az izraeliekről és a zsidó közösségekről kell gondoskodnunk, Ukrajnában pedig jó néhányan vannak. A legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy kerüljük a nyilvánosságot” – nyilatkozott Avigdor Liberman, Izrael Chisinauból származó pénzügyminisztere.

“Álláspontunk egyértelmű: tiszteletben tartjuk Ukrajna területi integritását, és felszólítunk az ellenségeskedés mielőbbi befejezésére. A konfliktusokat diplomáciai úton, ne a harctéren oldják meg” – tette hozzá Liberman a ynet szerint.

Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter szintén a katonai rádióban azt közölte, hogy mintegy 200 ezer olyan ember él Ukrajnában, akinek joga van bevándorolni Izraelbe a hazatérési törvény alapján, amely egy zsidó nagyszülő esetén garantálja bárki befogadását. Egyelőre viszonylag kevesen kértek engedélyt az izraeli hatóságoktól a bevándorláshoz, de készen állnak fogadásukra, ha ezt az utat választják.

Mendel Moszkovits, a zsidó ultraortodox Chabad mozgalom harkivi küldötte a rádióban elmondta, hogy jelenleg nem lehet elhagyni a várost, mert harckocsik állták el a kivezető utakat.

A 20-25 ezer főt számláló harkivi zsidó közösség szerdán ünnepelte a helyi zsidó iskola megalakításának 30. évfordulóját. Moszkovits kijelentette, “nem gondolták, hogy ez (az orosz támadás) megtörténhet”. A Chabad vezetője közölte, hogy nem hagyja el a várost, erősíti a helyi közösséget, melynek sok tagja semmiképp sem tud elmenekülni.

Elmesélte, hogy jelenleg vizet és élelmet raktároznak, s a zsidó iskolában lezárják az ablakokat, hogy szükség esetén ott szállásolják el a menekülteket. “Tele vannak az üzletek, mindenki vásárol, nem mentek az emberek dolgozni, néha távoli robbanásokat hallani” – mondta Mendel Moszkovits Harkivból.

Korábban a katonai rádió arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Odesszában a zsidó temetőt bombázta. Hillel Kohen rabbi, az odesszai zsidó közösség egyik vezetője a rádió hallgatóinak elmondta, hogy ideiglenesen a város mellett, a zsidók nyári táborában helyezték el a helyi közösség tagjait. Jelenleg mintegy 300-an találhatóak a téliesített szálláshelyen, melynek igen nehézkessé vált a megközelítése, mert az utakon dugók alakultak ki, és nehéz üzemanyaghoz jutni. (MTI)

[popup][/popup]