Izrael születésnapján ne legyen zavargás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szerdai és csütörtöki nemzeti ünnepek előtt Izrael lezárta az 1967-ben elfoglalt palesztin területeket – jelentette az izraeli katonai rádió kedden. 

Ciszjordánia és a Gázai övezet keddtől csütörtökig zárlat alatt lesz, az izraeli hatóságok csak humanitárius esetekben, sürgős orvosi kezelésre engedik be a palesztinokat az ország területére.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden jóváhagyta, hogy felújítsák a Gázába irányuló üzemanyag-szállítást, amelynek leállítását vasárnap, a Gáza felőli rakétatámadások miatt rendelte el a kormányfő. Az üzemanyagot az övezetbe juttató járművek azonban késő délután leállnak, és csak a zárlat megnyitásakor, csütörtök este indulhatnak meg újra.

Ezekben a napokban is könnyítést jelent azonban a ramadán böjti hónapot ünneplő muzulmán gázaiak számára a halászati tilalom részleges feloldása, a halászati zóna ismételt megnyitása.

Izraelben kedd estétől az emlékezés napja gyászünnepségei zajlanak: a Jom hazikaron az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, amelyeken az 19. század vége óta a harcokban és háborúkban elesett 23 741 katonára, illetve a terrorakciókban megölt 3146 civil áldozatra emlékeznek.

Szerda este véget érnek a megemlékezések, és kezdetét veszi Izrael hagyományos “születésnapi” ünnepségsorozata, a függetlenségi nap, amelyen az ország 71 évvel ezelőtti kikiáltását ülik meg országszerte. (MTI)

[popup][/popup]