Izrael Szputnyik vakcinával fizetett Szíriának egy állampolgára kiszabadításáért?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Először fogolycseréről szóltak a hírek, később azonban szóba került, hogy Szíriába átcsámborgott állampolgára kiszabadítása fejében Izrael egymillió dollárért vásárolt Szputnyik vakcinát a szíriai rezsimnek.

Képünk illusztráció

Az ujkelet.live tudósítása szerint a Miniszterelnöki Hivatal tegnap késő este bejelentette: Tel Aviv, Ben Gurion reptéren landolt az a repülőgép a Szíriába tévedt izraeli nővel a fedélzetén, akinek hazatérését közel két hét diplomáciai harc után Benjamin Netanjahu miniszterelnök Vladimir Putyin orosz elnöknek köszönte meg.

A titokzatos hölgyet a járaton Asher Hajun, Benjamin Netanjahu miniszterelnök munkatársa, Járon Bloom, a hadifoglyok és az MIA visszatérésével kapcsolatos tárgyalások kormánykoordinátora, a Nemzetbiztonsági Tanács képviselői valamint az egészségét ellenőrző orvos kísérte.

A mentőjáraton érkező orvos szerint a szerda óta orosz fogságban levő izraeli állampolgár jó egészségi állapotban van.

A Szíriába tévedt fogoly személyazonosságát úgy tűnik nemzetbiztonsági titoktartással kezelik, csak annyit tudni róla, hogy elvileg Moszkván keresztül érkezett haza, még a felszállás előtt beszélt családjával, valamint a héber média beszámolói szerint a Shin Bet belső biztonsági szolgálata is kihallgatta.

Az eleinte akadozó fogolycsere-alku nyomán és röviddel azt követően, hogy Izrael tegnap hazaengedett két szíriai pásztort, Jeruzsálem bejelentette, áttörést ért el az szír-izraeli fogoly hazahozásának biztosítása érdekében.

Netanjahu február 8-án és február 13-án beszélt Putyinnal, hogy segítséget kérjen a nő hazahozatala ügyében, és ezután Meir Ben-Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadó és Putyin politikai tanácsadója tovább folytatták a tárgyalásokat, áll a miniszterelnök hivatalának közleményében.

Néhány nappal ezelőtt egy fiatal izraeli nő átlépte Szíria határát. Kétszer beszéltem Vlagyimir Putyin orosz elnök barátommal. Kértem, hogy hozza vissza a lányt, és intézkedett – írja Netanyahu a nyilatkozatban, hozzátéve azt is, hogy

Izrael mindig mindent megtett és mindent megtesz annak érdekében, hogy hazahozza állampolgárait.

A Miniszterelnöki Hivatal megköszönte Putyin segítségét, és közölte, hogy Izrael tegnap két szír pásztort engedett szabadon, akik rossz szándék nélkül lépték át az izraeli határt. A lépést széles körben a szíriai fogolycsere biztosítékának tekintették.

*

Azóta azonban több izraeli hírcsatorna – így pl. a Times of Israel – azt közölte, hogy a gyors megegyezés záradéka szerint Izrael egymillió dollár értékben vásárolt Szputnyik vakcinát a szíriai rezsim számára.

Címkék:fogolycsere, Izrael, Szíria, Szputnyik vakcina

[popup][/popup]