Izrael szeretné, ha az NSO-t levennék az USA feketelistájáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két vezető izraeli és egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta a Walla riporterének, Barak Ravidnak, hogy Izrael többször kérte az elmúlt hónapokban a Biden-kormánytól, hogy távolítsa el az NSO izraeli kiberkémcéget a Kereskedelmi Minisztérium feketelistájáról.

Az elmúlt években – írja az ujkelet.live – az NSO az izraeli védelmi szervezetek és különösen a Moszad stratégiai eszközévé vált, többek között azért, hogy előmozdítsa a titkos kapcsolatokat olyan országokkal, amelyekkel Izrael nem áll diplomáciai kapcsolatban, vagy hogy erősítse a hírszerzési kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyekkel Izrael diplomáciai kapcsolatban áll.

Az NSO eltávolítása az Egyesült Államok feketelistájáról drámai fordulatot jelentene a Biden-kormány részéről, és valószínűleg a Demokrata Párt és a Kongresszus progresszívjai, valamint a kiberbiztonsági közösség számos tagja kritizálná.

A Ravidnak nyilatkozó amerikai illetve két izraeli forrás szerint a Biden-kormány fontolgatja az izraeli kérést, ugyanakkor más amerikai tisztviselők tagadták.

Novemberben a Kereskedelmi Minisztérium felvette az NSO és a Candiru izraeli kiberhírszerzési cégeket azon vállalatok feketelistájára, amelyek szerinte az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel ellentétes tevékenységet folytatnak.

Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok kormánya olyan izraeli kibervállalatokat vett célba, amelyek exportengedélyüket az izraeli védelmi minisztériumtól kapják.

A Kereskedelmi Minisztérium közölte, döntése azon bizonyítékokon alapult, amelyek szerint mindkét vállalat kémprogramokat fejlesztett ki és adott el külföldi kormányoknak, amelyek viszont „kormányzati tisztviselők, újságírók, üzletemberek, aktivisták, akadémikusok és nagykövetségi dolgozók rosszindulatú célba vételére használták”.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium júliusban arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – kormányok értékes eszközévé vált az újságírók és kritikusok utáni kémkedéshez.

Magyarország, India, Mexikó, Marokkó és Szaúd-Arábia szerepelt többek között a jelentésben mint NSO-ügyfél.

Miután az NSO-t szankcionálták, vita bontakozott ki az izraeli kormányon belül arról, hogy lobbiznia kell-e a Biden-kormánynál a cég nevében – közölték izraeli tisztviselők.

Kezdetben az izraeli tisztviselők ellenezték, de később meggondolták magukat, és az izraeli kormány nyomást kezdett gyakoroni a Biden-kormányra az ügyben.

,,Azt mondtuk az Egyesült Államoknak, hogy nem tudják tönkretenni az NSO-t, és hogy a számos rossz ügyfél nem jelenti azt, hogy a cég termékeire és képességeire már nincs szükség” – mondta Baraknak egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Teljes cikk

[popup][/popup]