Izrael: “rokkant párducok” autópályát blokkolnak

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Avagy: megállapodás született a fogyatékkal élők járadékainak emeléséről.

 

Megállapodás született Izraelben a fogyatékossággal élők járadékainak emeléséről, de jelentős részük nem fogadja el az egyezményt – jelentette vasárnap az izraeli sajtó.

A pénteken, a jóm kippúr ünnepe előtti utolsó órákban, tizenkét órás maratoni tárgyalás után aláírt egyezmény szerint jelentősen növekedik a fogyatékossággal élők havi járadéka, noha ennek az emelésnek számos negatív következménye is lesz – jelentette a Háárec című újság vasárnap.

A helyi 10-es tévécsatorna vasárnap reggeli műsorában már arra hívta fel a figyelmet, hogy várhatóan mégsem ért véget az érintettek több hónapos küzdelme, mert jelentős részük, köztük az útelzárásokkal tiltakozó “fogyatékos párducok” nevű szervezet továbbra is tiltakozik, mert elégedetlenek az emelés mértékével, és ezentúl is a főutak megbénításával fognak demonstrálni.

A megbeszélésen a fogyatékossággal élők hat kiválasztott csoportjának képviselői, az izraeli szakszervezeti elnök, a kormánykoalíció vezetője, a Merec párt mozgássérült parlamenti képviselője, valamint a nemzeti gazdasági tanács elnöke vett részt.

A megállapodás szerint 2018 januárjától 2800 sékelről (mintegy 210 ezer forintról) 4000-re (300 ezer forintra), egy évvel később pedig 4300 sékelre (320 ezer forintra) emelkedik az a munkával megszerezhető összeg, ami mellé felvehetik a teljes járadékot is.

Az állami segítséget négy lépcsőben emelik 2018. januártól 2021. januárig, és a legsúlyosabb fogyatékossággal élők 4500 sékelt (mintegy 340 ezer forintot) kapnak majd a folyamat végén, míg az átlagos járadék 4000 sékel lesz. A növekvő járadékot sérültségük és munkaképességük függvényében utalják majd, és a mindenkori átlagfizetéshez kapcsolják.

A kormánykritikus Háárec gazdasági melléklete azt hangsúlyozta, hogy az egyezség számos gazdasági kérdést is felvet: kiemelten támogatja az erősebb mozgáskorlátozottakat, de nem vesz tudomást a gyengébbekről, és nehéz helyzetbe hozza a szociális ellátó rendszert és az állami költségvetést, ami miatt széleskörű megszorítások várhatóak több tárcánál.

A legnagyobb teher csak 2021-ben sújtja a büdzsét, és így a terhek jelentős részét egy jövendő kormányra hárították át. Az újság szerint politikai alku született, amelynél a pénzügyminisztérium és a társadalombiztosító szakemberei nem voltak jelen, és ezért valójában nem is ismerik, csak megbecsülni képesek a pontos pénzügyi következményeket.

A szociális szakemberek hibának tartják, hogy a megállapodásban meghatározó a  fogyatékosság mértéke, minél nagyobb, annál több a járadék, noha a tanulmányok szerint a csökkent munkaképesség foka fordítottan arányos az érintettek rászorultságával, szegénységükkel, vagyis általában az alacsonyabb rokkantsági fokozatúaknak lenne a legnagyobb szüksége a járadékra.

Szintén nehezményezik, hogy a mentális sérülteket hátrányosan érinti az aláírt kompromisszum, pedig ők vannak a legnehezebb helyzetben a munkaerőpiacon, ők képesek a legkevésbé munkabérrel kiegészíteni járadékukat.

Azonban a kerekes-székesek vezették a tiltakozást, ők vettek részt a tárgyalásokon is, és elsősorban számukra kedvező eredmény született, más csoportokkal szemben igazságtalanul – írja a Háárec.

A gazdasági szakemberek ugyanakkor azért bírálják a megállapodást, mert nem számoltak a munkaerőpiaci következményekkel, mert szerintük a járadékemelés csökkenteni fogja a fogyatékkal élők motivációját a munkavégzésre, és ráadásul maga után vonhatja további társadalmi csoportok segélyezési igényeit, tovább rontva az államkassza helyzetét, valamint megjelenésüket a munkaerőpiacon.

Címkék:rokkant járadék

[popup][/popup]