Izrael: nincs békekötés népszavazás nélkül

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy népszavazást kell tartani a palesztinokkal megkötött bármiféle békeszerződésről.   “Az ilyen, történelmi jelentőségű megállapodások esetén fontos, hogy minden egyes polgár közvetlenül szavazhasson az ország jövőjét meghatározó témában” − mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Néhány nappal ezelőtt mind Izrael, mind a palesztin területek vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a két ország közötti esetleges békeszerződés sorsáról népszavazással kell majd dönteni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elmondta, hogy a népszavazással hozott döntés megelőzné a társadalmi ellentétek kiéleződését, mert olyan egyezséget nem érdemes kötni, amelyet a lakosság nagy része nem fogad el.

A közvélemény-kutatások szerint az izraeliek többség támogatná az önálló palesztin állam létrejöttét, viszont sokan – például a ciszjordániai telepesek – határozottan ellenzik ezt a megoldást. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn ugyancsak kijelentette: úgy tervezi, hogy népszavazást tartanának majd egy esetleges békeszerződés megkötéséről.

A közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások 2010-ben szakadtak meg a Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatódó izraeli telepek építése miatt.

*

Kapcsolódó hír: Netanjahu 104 palesztin foglyot engedne szabadon.

[popup][/popup]