Izrael: nem elégedettek az új iráni elnök szavaival

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Több izraeli vezető szerint nem elegendőek Haszan Róháni iráni elnöknek “a nácik zsidók elleni bűneit” elítélő szavai, mert nem határolódott el országa előző, holokauszttagadó vezetőitől.

haszanrohani_illusztracio

Az új iráni államfő kedden a CNN hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy “a történelem során bármely, emberiesség elleni bűntett, beleértve a nácik által a zsidók ellen elkövetett bűncselekményeket, helytelen és elítélendő”, ami radikális változást jelent a teheráni kormány eddigi álláspontjához képest.

Az ENSZ közgyűlésen az izraeli delegációt vezető Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és stratégiai ügyek minisztere azonban elégedetlen volt Róháni szavaival, azt mondta a jeruzsálemi közszolgálati rádiónak szerda reggel, hogy bár az iráni elnök elismerte a holokausztot, de nem ítélte el az azt tagadó többi iráni vezetőt, köztük elődjét, Mahmúd Ahmedinedzsádot.

A katonai rádióban megszólaló Zeév Elkin külügyminiszter-helyettest sem győzték meg Róháni megnyilatkozásai. A rádióban azt a kérdést tette fel, elég-e elismerni a holokauszt megtörténtét ahhoz, hogy valaki máris kulturáltnak és műveltnek tűnjék. Mint mondta, az azt tagadó szellemi vezetők továbbra is hivatalukban vannak Iránban.

Róháni iráni elnök a zsidók elleni második világháborús népirtással kapcsolatos szavai egy nappal azután hangzottak el, hogy Benjámin Netanjahu a holokauszt tagadásával vádolta meg az iráni vezetést. “Csak a múlt héten volt, hogy Róháni – elődjéhez, Ahmadinezsádhoz hasonlóan – nem volt hajlandó elismerni a holokausztot történelmi tényként” – mondta az izraeli kormányfő az ENSZ-közgyűlés előtt.

Netanjahu cinikusnak és álszentnek nevezte Róháninak az ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédét, amely szerinte tükrözte Teherán időhúzásra törekvő, s közben az atomfegyver megszerzését célzó tervét.

Címkék:CNN, Haszan Róháni, Irán, náci

[popup][/popup]