Izrael nem állítja meg csapatait, amíg haza nem térhetnek a túszok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg (IDF) elfogott csütörtökön a Gázai övezetben további olyan palesztin terroristákat, akik részt vettek a Hamász radikális szervezet Izrael elleni támadásában október 7-én – közölte a katonai szóvivő.

Beni Ganz miniszter

Az IDF szóvivői elmondták, hogy az ejtőernyős alakulat tagjai fogtak el több terroristát, köztük a Hamász egyik századparancsnokát.

Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Sedzsaja település környékén, és razziákat tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonában, titkosszolgálati anyagokat foglaltak le, és megszállták a Hamász helyi parancsnoki központját.

Emellett az IDF hadműveletet hajtott végre a Hamász Nuszeirat nevű zászlóalja ellen Gázavárostól délre, ennek célja az izraeli ellenőrzés megteremtése volt a Gázai övezet középső részén is. A katonai közlemény szerint föld alatti infrastruktúrát és fegyvereket találtak, majd ezeket megsemmisítették.

A Hamász ellenőrzése alatt lévő egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta mintegy húszezer ember halt meg az övezetben. A harcok és az eltűnt, valószínűleg a romok alatt rekedt emberek miatt nem tudtak pontos számot megadni. A halottak több mint kétharmada nő vagy kiskorú.

Az izraeli hadsereg 2000 Hamasz fegyverest semmisített meg ebben a hónapban, és összesen 8000-et a háború kezdete óta – írja a Times Of Israel.

A Hamász közölte, hogy Izrael csak abban az esetben kaphatja vissza élve az övezetbe elhurcolt izraeli túszokat, ha leállítja a Hamász elleni háborút.

“Az Izrael által kitűzött cél, az ellenállási erők felszámolása, nem fog megvalósulni. Izrael nem tanul a történelemből, és továbbra is ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek tudatlanságából és a palesztin nép ismeretének hiányából fakadnak” – jelentette ki a szervezet katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida csütörtök este.

Előzőleg a palesztin frakciók, köztük a Hamász megállapodtak abban, hogy addig nem folytatnak tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátásáról, amíg a harcok le nem állnak a Gázai övezetben. Közleményük szerint a döntés össznemzeti. A szintén túszokat fogva tartó, Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet pedig bejelentette, hogy részt vesz a tűzszüneti tárgyalásokon Kairóban.

Az IDF arabul beszélő szóvivője közölte, hogy a Hamász gázai dandárjának hét magas rangú parancsnoka közül eddig négyet megöltek. “Ha a megmaradt parancsnokok nem adják meg magukat, és nem teszik le a fegyvert, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy hamarosan találkozzanak velük” – tette hozzá.

Beni Ganz miniszter, a szűk hadikabinet tagja csütörtökön kijelentette, hogy Izrael nem szándékozik leállítani a gázai harcokat mindaddig, amíg haza nem térhetnek a Hamász által elrabolt emberek.

Ganz csütörtökön a Gázai övezet határán járt, találkozott Askelón tengerparti város önkormányzatának vezetőjével, valamint részt vett a helyzetértékelésen.

“A Hamász visszautasította, hogy több mint hetven nap elteltével elengedjen a fogságából időseket, betegeket és nőket, akiknek így az életét kockáztatják, s ez újabb bizonyítéka annak, hogy fel kell számolni a Hamász okozta fenyegetést. A fenyegetés felszámolása érdekében addig folytatjuk a harcot, amíg el nem érjük céljainkat” – mondta útja végén Ganz. (MTI, Times Of Israel)

[popup][/popup]