5,4 milliárd dollár a palesztinoknak

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI, estihirlap.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael nélkül rendezték meg a gázai újjáépítésről szóló konferenciát

John Kerry

John Kerry, amerikai külügyminiszter, a tanácskozás egyik résztvevője

Összesen 5,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a Gázai övezet újjáépítésére a vasárnap Kairóban megrendezett nemzetközi donorkonferencia részvevői. A helyreállításhoz Katar egymilliárd, az Európai Unió 568 millió, az Egyesült Államok – a korábbi ígéretén kívül további – 212 millió, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Törökország pedig 200-200 millió dollárral járul hozzá.

Igazi kiindulóponttá kell tennünk e pillanatot egy olyan béke megteremtéséhez, amely biztosítja a stabilitást és a felvirágzást, és valóra váltja az együttélés álmát, ez pedig az arab békekezdeményezés víziója – mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az adományozó értekezleten.

John Kerry arra kérte a palesztinokat és az izraelieket, hogy újítsák fel az áprilisban kudarcba fulladt békefolyamatot, majd bejelentette, hogy Amerika 212 millió dollár azonnali támogatást adományoz a gázai helyreállítási munkálatokhoz.

Ebből a konferenciából nemcsak pénznek kell erednie, hanem mindenki elköteleződésének is a békéért való munkálkodás mellett, ami megfelel mindenki törekvésének, az izraeliek, a palesztinok, e térség minden népe érdekében – mondta Kerry.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezet ”továbbra is lőporos hordó, és az ott lakóknak óriási szükségük van arra, hogy eredményeket lássanak mindennapi életükben”. Beszélt arról, hogy 2009-ben a nemzetközi közösség már összegyűlt Kairóban a hat év alatt lezajlott három pusztító háború utáni gázai újjáépítés ügyében. Sajnálkozva mondta el, hogy akkor megegyeztek az újjáépítésben, ám most ismét ugyanott vannak, mert az építés-rombolás ciklusa folytatódik és súlyosbodik.

Az újjáépítésre a palesztin kormány számítása szerint mintegy 4 milliárd dollárra van szükség – ez most, úgy tűnik, rendelkezésre áll.

Izrael egyiptomi kérésre nem vett részt a tanácskozáson – írta a Háárec című izraeli újság vasárnap.

A lap szerint a kairói vezetés és Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala – az izraeli külügyminisztérium szándékaival ellentétes – megállapodásra jutott, amelynek értelmében senki sem vesz részt Izrael képviseletében a kairói nemzetközi fórumon. A konferencián külügyminiszterek és nemzetközi szervezetek képviselői tanácskoznak Gáza jövőjéről.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése után a Jediót Ahronót című újság honlapjának úgy fogalmazott, nem helyes, hogy Izrael nem vesz részt. “Izrael nélkül nem lehet helyreállítani Gázát” – vélekedett. Liberman ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyetértés van az Egyesült Államok és Izrael között.

“Feltétlenül érdekeltek vagyunk a gázai helyreállításában” – jelentette ki, hozzátéve, hogy többet szeretnénk beszélni az ellenőrzés módszereiről, arról, hogy miként jusson be az övezetbe az építőanyag és a pénz. “Az eszközök a mi határainkon fognak áthaladni. Mindenki számára világos, hogy izraeli együttműködés nélkül nem lehet előrelépni” – mondta Liberman. “A polgári infrastruktúra újjáépítése mindenképp hasznos, nincsenek kifogásaink az óvodákkal, az iskolákkal vagy a rendelőkkel szemben” – tette hozzá.

 

[popup][/popup]