Izrael nagykövetsége saját Pride-nyilatkozatot adott ki, a többi követség közöset

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 28. Pride megrendezése előtt – mint a korábbi években – idén is közös nyilatkozatban álltak ki a budapesti nagykövetségek és kulturális intézetek az LMBTQ-közösség mellett.

A mintegy 40 nagykövetség és kulturális intézet által aláírt nyilatkozat leszögezi:

„Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása a demokratikus államok alapjait képezik.”

Ezzel együtt elítélik az összes olyan erőszakos cselekményt, diszkriminációt, megbélyegzést és zaklatást, amelyeket szexuális orientáció, nemi identitás/nemi jellemzők alapján követnek el bárki ellen.

Aggasztónak tartják azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy vezetők és kormányok, itt és mindenhol máshol, tartsák tiszteletben és védjék meg az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és szüntessék meg az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat. Azt is kiemelik, hogy az alulról szerveződő LMBTQI+ emberi jogi aktivisták és jogvédők, újságírók, médiaszakemberek és civil szervezetek fontos érdekérvényesítő tevékenyéget végeznek.

„A sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. E téren a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvénye. Szerepét kiemelten fontosnak tartjuk az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez” – zárul a dokumentum.

Izrael nagykövetsége – tartózkodva a magyar kormány konkrét bírálatától – külön nyilatkozatot bocsátott ki:

“A Pride hónap alkalmából, a Budapest Pride Fesztivál előestéjén, Izrael Állam Nagykövetsége szolidaritást vállal a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösségekkel. A Pride Fesztivál lehetőséget ad arra, hogy közösen ünnepeljük az LMBTQI+ közösségek sokszínűségét és az általuk elért eredményeket.

Az ünneplés közben azonban, nem feledkezünk meg arról, hogy az LMBTQI+ emberek teljes egyenlőségéért folytatott küzdelem még nem ért véget. Elutasítjuk ezen közösségek és tagjaik elleni erőszak, gyűlölet, elnyomás, diszkrimináció és intolerancia minden formáját.

Büszkék vagyunk arra, hogy Izraelben egy virágzó LMBTQI+ közösség él, amely törekszik a magyarországi közösségek támogatására.”

[popup][/popup]