Izrael megvetendőnek nevezte a Hamasz delegáció meghívását Moszkvába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Izrael elítélte a delegáció meghívását.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a Hamasz küldöttjeivel

“Elmondhatom és megerősíthetem, hogy az illető palesztin mozgalom (a Hamász) képviselői látogatáson tartózkodnak Moszkvában. Ami a kapcsolatfelvételt illeti, erről majd pótlólagosan tájékoztatjuk Önöket” – mondta a diplomata.

A TASZSZ hírügynökségnek a Hamász Telegram-csatornájára hivatkozó jelentése szerint a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.

Anatolij Viktorov Izraelben akkreditált orosz nagykövet azt mondta a Szolovjov LIVE médiacsatornán, hogy feltehetően három orosz-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben. Korábban a Ynet izraeli portál izraeli kormányzati adatokra hivatkozva azt írta, hogy 138 Hamász-fogolynak van külföldi útlevele, köztük hatnak orosz papírjai vannak.

Az izraeli külügyminisztérium szerdai közlése szerint szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét.

Zaharova a csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a Gázából való kimenekítését. Arról is beszélt, hogy Oroszország folytatja erőfeszítéseit a palesztin-izraeli konfliktus mielőbbi rendezése érdekében, és kapcsolatban áll a kulcsfontosságú regionális szereplőkkel.

“Rendkívül aggasztónak tartjuk a régión kívüli országok katonai manővereit a Földközi-tenger keleti részén. Ezek a tényezők, különböző oldalak egyre erőteljesebben harcias retorikája mellett növelik annak kockázatát, hogy a konfliktus az egész régióra kiterjedő konfliktussá fokozódjék” – mondta Zaharova.

“Ezzel kapcsolatban ismételten hangsúlyozzuk a mielőbbi tűzszünetnek, a humanitárius folyosók megnyitásának, az evakuálásoknak és a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatásának szükségességét. Ismételten a fogva tartott túszok szabadon bocsátására szólítunk fel” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy “ezt a régóta tartó konfliktust nem lehet erőszakkal megoldani, és kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, egy teljes körű tárgyalási folyamat elindításával lehet rendezni”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök tervezett moszkvai látogatásának időpontját, de megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja majd, és a tárgyalások fő témája a közel-keleti helyzet lesz.

A Reuters jelentése szerint Izrael felszólította Oroszországot, hogy utasítsa ki a Hamász-delegáció tagjait, s megvetendőnek nevezte meghívásukat Moszkvába. “A Hamász egy, az Iszlám Államnál is rosszabb terrorszervezet. A Hamász felső vezetőinek kezéhez több mint 1400 izraeli vére tapad, akiket lemészároltak, legyilkoltak, kivégeztek és elégettek, ezen felül pedig 220-nál is több izraeli – csecsemők, gyerekek, nők és idősek – elhurcolásáért felelősek” – hangsúlyozta az izraeli külügyminisztérium. (MTI)

[popup][/popup]