Izrael megdöbbent: az USA szankciókat akar bevezetni a hadsereg egyik zászlóalja ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jelentések szerint Blinken amerikai külügyminiszter a Netzah Yehuda zászlóaljat veszi célba a ciszjordániai palesztinok elleni állítólagos erőszak miatt.

A Netzah Yehuda zászlóalj egy korábbi felvételen

A Biden-kormányzat a tervek szerint szankciókat jelent be az IDF Netzah Yehuda zászlóalja ellen a ciszjordániai palesztinok elleni állítólagos emberi jogi visszaélések miatt – jelentette szombaton az Axios hírportál. Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyen lépést tesz.

A zászlóalj a múltban több, a szélsőjobboldali szélsőségekkel és a palesztinok elleni erőszakkal kapcsolatos ellentmondás középpontjában állt. Nevezetesen Omar As’ad, egy 78 éves palesztin-amerikai férfi 2022-es halála volt viták tárgya, aki meghalt, miután a zászlóalj katonái őrizetbe vették, megbilincselték, bekötötték a szemét, majd később a hidegben magára hagyták.

Izrael 2022 decemberében kivonta az egységet Ciszjordániából – bár tagadta, hogy ezt a katonák viselkedése miatt tette -, és azóta a zászlóalj főként az ország északi részén teljesít szolgálatot. A Hamász ellen folyó háború közepette a Gázai övezetben is bevetették.

A bejelentett amerikai terv éles hangú választ váltott ki az izraeli politikusok, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök részéről.

“Az IDF-et nem szabad szankcionálni!” – írta az X-en. “Az elmúlt hetekben az izraeli állampolgárok szankcionálása ellen dolgoztam, többek között az amerikai adminisztrációval folytatott beszélgetéseim során.

“Egy olyan időszakban, amikor katonáink terrorista szörnyetegek ellen harcolnak, az IDF egysége ellen szankciókat elrendelni az abszurditás csúcsa és erkölcsi mélypont” – tette hozzá, hitet téve a lépés elleni küzdelem mellett.

Benny Gantz, a centrista háborús kabinet minisztere csatlakozott a bírálatokhoz, mondván, hogy a gyalogsági egység “a hadsereg szerves része”, és kötik a katonai és nemzetközi jogszabályok. Hozzátette, hogy Izraelnek “erős és független” bíróságai vannak, amelyek képesek kezelni az állítólagos jogsértéseket.

“Nagyon tiszteljük amerikai barátainkat, de az egységgel szembeni szankciók bevezetése veszélyes precedens, és rossz üzenetet küld közös ellenségeinknek háború idején” – mondta Gantz, miközben ígéretet tett arra, hogy “lépéseket teszünk, hogy ez a döntés ne menjen át a gyakorlatba”.

ToI

[popup][/popup]