Izrael: megakadályozta egy kereskedelmi tévé bezárását az államügyész

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Csak fél év múlva, a választások és az új kormány megalakulása után dönthet a kereskedelmi televíziókat felügyelő hatóság a csatorna működési engedélyének ügyében – döntött az államügyész kedd éjjel, és ezzel az utolsó pillanatban megakadályozta a csatorna év végi bezárását.

Jehuda Weinstein izraeli államügyész elrendelte a 10-es televíziócsatorna működési engedélyének féléves meghosszabbítását egy nappal annak lejárta előtt – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerdán. Csak fél év múlva, a választások és az új kormány megalakulása után dönthet a kereskedelmi televíziókat felügyelő hatóság a csatorna működési engedélyének ügyében – döntött az államügyész kedd éjjel, és ezzel az utolsó pillanatban megakadályozta a csatorna év végi bezárását.

Az évek óta anyagi gondokkal küszködő, 2002-ben induló kereskedelmi televízió ugyanis azzal vádolta a hatóságot, hogy hiába sikerült megszereznie a pénzt 36 millió sékeles (mintegy 2,4 milliárd forint) állami tartozásának kiegyenlítésére, azt a hatóság képviselői egy héttel korábbi megállapodásukat felrúgva nem vették át.

A 10-es csatorna illetékesei állításuk igazolására kedden a tévében számos alkalommal bemutatták a letétbe helyezett összeg banki adatait a bezárás ellen több napja indított kampányuk legújabb fejezeteként.

Mintegy kétszázötven, különböző médiumokban dolgozó újságíró kedden szolidaritási tüntetést rendezett a tévé helyzetének rendezéséért. A probléma megoldását szerintük közvetlenül Benjámin Netanjahu miniszterelnök akadályozta, el akarván hallgattatni a vele és feleségével szembeni kritikus véleményéről ismert televíziót.

Az ügyben hétfőn Reuven Rivlin államelnök is aggodalmait fejezte ki. Szerinte a választási kampány érzékeny időszakában, döntésük előtt a választópolgároknak többféle véleménnyel kell találkozniuk, és ezért az ország demokratikus jellegét veszélyeztetné a csatorna bezárása.

[popup][/popup]