Izrael likvidálta a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetőjét Bejrútban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A libanoni média este közölte, hogy hat halottja és számos sérültje van a Hamász terrorszervezet irodája elleni támadásnak Bejrút külvárosában, Dahijehben.

Arab riportok szerint az izraeli dróncsapás halottai között volt a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, az 57 éves Száleh al-Aruri, aki köztudottan Libanonban él. A Hamász később megerősítette Aruri valamint két másik vezető tagja halálát. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő azt mondta a The Washington Postnak, hogy Izrael áll a támadás mögött. Izrael részéről még nem érkezett komment, bár korábban jelezte, hogy a Hamász vezetőit le fogja vadászni Gázában és szerte a világon.

Aruri a Hamász legrangosabb vezetője, akit likvidáltak az október 7-i támadás óta. A Bejrút szívében, a Hezbollah terrorszervezet főhadiszállásához nagyon közel elkövetett merénylet arra késztetheti a Hezbollahot, hogy fokozza az Izrael elleni támadásokat.

Aruri a terrorszervezet kvázi de-facto ura volt Júdea és Szamáriában, aki megalapította a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Dandárok júdea és szamáriai ágát. 2010-ben szabadult az izraeli börtönből, és külföldre deportálták. Nagyon gyorsan az egyik legveszélyesebb személy lett a terrorszervezetben, aki folyamatosan terrorinfrastruktúrát próbált kiépíteni Júdea és Szamáriában terrortámadásokhoz. Kiválóan beszélt héberül, és azt állította, hogy egy nap a szervezet vezetője lesz.

Október 7-én reggel a mészárlás felvételeit nézve Iszmail Hanijével és más vezető tagokkal “hálaimát” tartott.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]