Izrael: lezárják a „vörös városokat”

Írta: ujkelet.live/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A „vörös városok” nem kommunista fellegvárak, hanem azok a települések, ahol a koronavírus fertőzés a legnagyobb mértékben emelkedett.

Ronni Gamzu professzor, legfőbb vírusfelelős szerint a fertőzések terén túlreprezentált az arab és az ultraortodox zsidó lakosság. Előbbi az új fertőzések 28, utóbbi 22%-áért felelős. A magas számok összefüggésben vannak az iskolakezdéssel.

Csütörtök estére 123903-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Szerdán rekordszámú 3141, éjfél óta 1556 új esetet regisztráltak.

848 beteget kezelnek kórházban. 417 állapota súlyos, közülük 118 lélegeztetőgépre szorul, 138 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 24281, a felgyógyultaké 98637 míg az elhunytaké 985 (kilenccel nőtt éjfél óta).

A szerdán végzett tesztek száma 34857 volt, ebből 9,4% lett pozitív, a ma végzett 22945 tesztből 7% lett pozitív.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök este egy videóüzenetben erősítette meg a médiában keringő hírt, hogy a koronavírus-kabinet a nap folyamán úgy döntött, hogy a „vörös” területekre zárlatot fog alkalmazni.

Netanjahu szerint az elmúlt hónapban a morbiditási arány magas volt, de stabil maradt.

„Az elmúlt napokban emelkedés kezdődött, és tegnap nagyon drámai emelkedés történt. Ma úgy döntöttünk, hogy azonnali megfékező erőfeszítéseket teszünk a morbiditás ilyen fokú emelkedése ellen. Úgy döntöttünk, hogy a vörös városokra zárlatot alkalmazunk.”

A miniszterelnök arra sürgetette az izraelieket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

A koronakabinet ülésén a szefárd ultraortodox Sasz párt vezetője, Arije Deri belügyminiszter valamint az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora vezetője, Jáákov Litzman lakásügyi miniszter a zárlat ellen szavaztak.

A koronavírus-projektmenedzser, Ronni Gamzu professzor csütörtökön kijelentette, hogy a fertőzési ráta „újabb szinttel” emelkedett.

Az eligazítás során Gamzu hangsúlyozta, hogy a magas fertőzési arányú városok „vörössel” jelölése nem „Káin-bélyeg”.

„Ezek olyan helyek, ahol fokozni akarjuk a [részvételünket], hogy segítsünk nekik kijönni a morbiditás körforgásából”.

Gamzu szerint a „vörös” városokban a zárlatra vonatkozó intézkedések bevezetéséről szóló döntés „nehéz szívvel” született, és figyelmeztetett arra, hogy további „kemény döntések” várhatók.

„Könnyen lehet, hogy egy hét múlva hatvan vörös város lesz az esetek exponenciális emelkedése miatt, és akkor teljes zárlatot kell bevezetnünk” – figyelmztetett Gamzu.

„Ez üzenet Izrael egészének: Nincs esküvő! Semmi tömeges összejövetel! Nincs félvállról vevés [az irányelvekre vonatkozóan] egyetlen étteremben sem vagy bárhol!Ez egy sarkalatos pillanat … egész Izrael háborúban áll. A fertőzési számadatok miatt, amelyek egy nap alatt 2000-ről 3000-re emelkedtek, mindannyiunknak aggódnunk kell”.

Jáákov Litzman lakásügyi miniszter kritizálta a kabinet zárlatra vonatkozó döntését, amely többnyire az arab és ultraortodox lakosságot érinti.

„A zárlat bevezetésének döntése ebben a szakaszban része egy fixált tervnek, hogy zárlatot rendeljenek el az ünnepekre és bezárhassák a zsinagógákat Ros Hásánákor, Jom Kippurkor és Szukkotkor, amit semmilyen módon nem engedünk meg”.

ujkelet.live

Címkék:"vörös városok", Izrael, koronavírus

[popup][/popup]