Izrael: lemondott a Kneszet elnöke, Kék-fehér párti lehet az új házelnök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lemondott Juli Edelstein, az izraeli parlament, a Kneszet elnöke, miután legkésőbb a szerdai plenáris üléséig az utódlásáról szóló szavazás megrendezésére kötelezte őt az izraeli legfelsőbb bíróság.

Juli Edelstein (Fotó: Eric Feferberg/AFP)

A Likud párthoz tartozó Juli Edelstein hét évig töltötte be a házelnöki tisztséget. Lemondási nyilatkozatában azzal vádolta meg a legfelsőbb bíróságot, hogy egyoldalúan értelmezte a törvényeket, és aláássa a demokrácia intézményét. A házelnök lemondása után berekesztette a Kneszet munkáját, és közölte, hogy visszavonulása csak negyvennyolc óra múlva lép életbe, vagyis csak jövő héten lehetséges a szavazás utódjáról.

A tizenkettes kereskedelmi tévé jogi szakértői szerint azonban lemondásával nem tudja megakadályozni a szerdai voksolást, melyre az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb izraeli jogi grémium utasítást adott. Az ellenzéket vezető centrista Kék-fehér párt azonnali szavazást kér arra hivatkozva, hogy a halasztás a bírósági döntés végre nem hajtását jelentené.

Az ügy előzménye, hogy a demokrácia védelmére hivatkozva hétfőn a legfelsőbb bíróság arra utasította Edelsteint, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új házelnök személyéről.A Likud párthoz tartozó Edelstein hétfő esti, a legfelsőbb bírói grémiumhoz intézett levelében kijelentette, hogy nem fogad el ultimátumokat, és nem volt hajlandó meghatározni azt az időpontot, amikor szavaznának a házelnöki tisztség betöltéséről. A bíróság ezek után legkésőbb szerdáig kötelezte erre. Az öt bíró egyhangú határozata szerint szükséges a beavatkozásuk, különben veszélybe kerülnének a parlamenti demokratikus rendszer alapjai.

A március másodikán tartott parlamenti választáson többségbe került – a százhúszból hatvanegy helyet megszerző -, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben álló pártok a Kék-fehér párt vezetésével több beadványban is szavazást követeltek a parlament elnökének személyéről, ugyanis Edelstein helyett a Kék-fehérhez tartozó Meir Kohent szeretnék házelnöknek. Edelstein azonban vétójogával élve lesöpörte a beadványokat, s ezért a Kék-fehér a legfelsőbb bíróság beavatkozását kérte.

Múlt hét szerdán Edelstein házelnök szavazás nélkül felfüggesztette a parlament munkáját, miután a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok nem tudtak megegyezni a parlamenti bizottságok megalakításáról a Netanjahu vezette jobboldali Likuddal és az amögött felsorakozott pártokkal. A nézeteltérés a parlamenti bizottságokat létrehozó egyeztetőbizottság személyi összetétele miatt bontakozott ki.

Izraelben a koronavírus megjelenése miatti egészségügyi válság politikai válsággal társul. Az országot a tavaly áprilisi választások kiírása óta átmeneti kormány vezeti, mert sem a tavaly áprilisban, sem a tavaly szeptemberben tartott választások után nem sikerült kormányt alakítani, ugyanis a Netanjahut támogató és a vele szemben álló erők között patthelyzet alakult ki.

Az idén, március elején rendezett harmadik parlamenti választások után, március tizenhatodikán Reuven Rivlin államelnök Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Erre huszonnyolc nap áll rendelkezésére, amit az elnök további két héttel esetleg meghosszabbíthat.

Shiri Zsuzsa/MTI

Címkék:Juli Edelstein, Kneszet

[popup][/popup]