Izrael: korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság jogait

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli legfelsőbb bíróság elnöke háborút hirdetett Ajelet Saked igazságügy-miniszter ellen, mert az nem határolódott el a legfelsőbb bíróság bíróinak kinevezését megváltoztatni készülő, a bíróság jogait korlátozó új törvényjavaslattól – jelentette az izraeli média csütörtökön.

Member of Knesset and head of the committee for the equality in army service, Ayelet Shaked, seen during the Committee meeting discussing the logistics of the new law, on Monday February 24, 2014. Photo by Hadas Parush/Flash 90. *** Local Caption *** àééìú ù÷ã åòãú ù÷ã çå÷ ùéååéåï áðèì

Ajelet Saked izrael igazságügy-miniszter. Korlátozni akarják a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét.

Mirjám Naor, az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság elnöknője a médiához példátlan módon eljuttatott levelében azzal vádolja Sakedet, hogy “fegyvert tartott fejéhez”, és ezért beszünteti vele a további egyezkedést az új bírók kinevezéséről.

“A helyzet nem engedi meg nekünk, a legfelsőbb bíróság bíráinak, az új bírókat kiválasztó bizottság tagjainak, hogy tovább folytassuk megbeszéléseinket a megegyezés érdekében, mert közben megváltoztatják a döntés szabályait” – írta a bíróság elnöke.

miriam-naor

Miriam Naor főbíró. Nem hagyják magukat.

Az igazságügy élén álló Saked azzal vívta ki a főbírónő haragját, hogy hallgatásával egy olyan törvényjavaslat mögé állt, amelynek értelmében az eddigi minősített helyett egyszerű többséggel lehetne dönteni a legfelsőbb bíróság bíráinak, vagyis a jövendő alkotmánybíróknak a személyéről.

Eddig a jelölőbizottság kilenc tagjából hétnek a támogatása kellett kinevezésükhöz, de ezentúl már öt tag szavazata is elég lenne ahhoz, hogy valaki alkotmánybíróvá váljék.

A jelölőbizottság többségét politikusok alkotják, a legfelsőbb bíróságot csak három bíró képviseli. Ők vétójoggal rendelkeznek, mivel ha mindhárman tiltakoznak, akkor ellenükben nem lehet csak a politikusok szavazatával új alkotmánybírót választani. Ez a szabály fontos szerepet játszott a fékek és ellensúlyok rendszerében.

Az új törvényjavaslatot Avigdor Liberman jobboldali Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártjának egyik képviselője készül benyújtani, és a szintén jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt politikusa, Ajelet Saked igazságügy-miniszter nem határolódott el tőle.

Naor nyílt levelében burkoltan megfenyegette Sakedet, hogy ha a jobboldali többségű kneszet megpróbálja megváltoztatni a játékszabályokat, akkor a legfelsőbb bíróság is gyakorolni fogja hatásköreit, és a jogállamisággal és a demokráciával szembemenőnek nyilváníthat és elutasíthat törvényeket, így például a legfelsőbb bíróság bírói megválasztásának megváltoztatásáról szóló új jogszabályt.

[popup][/popup]