Izrael kiutasítja a zavargásokban résztvevő eritreai migránsokat

Írta: Euronews - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombaton mintegy 170 ember megsérült a rendőrséggel folytatott, valamint az eritreai rezsim támogatói és ellenzői közötti összecsapásokban.

Izrael kemény lépéseket fontolgat a szombati súlyos zavargások után, beleértve azt is, hogy azonnal kiutasítják a zavargásokban résztvevő eritreai menedékkérőket.

Mint arról beszámoltunk, erőszakba fordult az afrikai menedékkérők tiltakozása az eritreai rezsim kulturális rendezvénye ellen Tel-Avivban. A rendőrség kénytelen volt „túlzott erőt” alkalmazni, ami végül 170 sérüléshez vezetett, de a halálos kimenetelű összecsapást sikerült megakadályozni.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a zavargók átléptek egy “vörös vonalat”, ezért új tervet rendelt el az afrikai migránsok kiutasítására, akiket “illegális beszivárgóknak” nevezett.

A szombati példátlan rendbontás azután kezdődött, hogy az eritreai kormányt ellenző aktivisták közölték, arra kérték az izraeli hatóságokat, hogy mondjanak le egy, az országuk nagykövetsége által szervezett rendezvényt. Ezután áttörték a helyszínt körülvevő rendőrségi kordont, amelyet megrongáltak.

A rohamrendőrök könnygázt, kábító gránátokat és éles lövedékeket vetettek be, a lovas rendőrök pedig megpróbálták a tüntetőket elzavarni. Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy az éles lövések alkalmazása jogszerű volt-e. A rendőrök – akik közül több tucatnyian megsebesültek – azt mondták, hogy életveszélyben érezték magukat.

Ugyanakkor az eritreai rezsim támogatói és ellenzői is egymásnak estek Tel Avivban, az utcai harcokat fadarabokkal, fémdarabokkal és kövekkel vívták meg, de emellett kirakatokat és autókat is betörtek.

Netanjahu és a kormány több tagja is a Legfelsőbb Bíróságot hibáztatta, amiért gátolta a migránsok Izraelből való kiszorítására irányuló korábbi kísérleteket.

Teljes cikk

[popup][/popup]