Izrael kérte Oroszországot, segítsen evakuálni az izraelieket, ha megszállja Ukrajnát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael szerdán üzenetet küldött az orosz kormánynak, amelyben világossá tette, hogy segítségre lenne szüksége az izraeli állampolgárok és diplomaták evakuálásához Ukrajna megszállása esetén, nyilatkozták vezető izraeli tisztviselők a Walla híroldalnak.

Naftali Bennett izraeli minuszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. november 22-én Szocsiban Fotó: Kobi Gideon/GPO

Eddig csak mintegy 3000 izraeli hagyta el Ukrajnát, és a becslések szerint mintegy 10 000 izraeli maradt az országban – írja az ujkelet.live.

Az a tény, hogy Izrael ilyen üzenetet közvetít Oroszországnak, azt jelzi, hogy Jeruzsálem nagyon komolyan veszi az Ukrajna elleni orosz invázió forgatókönyvét.

Alon Uspiz, a külügyminisztérium főigazgatója szerdán adta át az üzenetet egy telefonbeszélgetés során Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettesnek. A telefonhívás a hét elején Bogdanov és Izrael orosz nagykövete, Alex Ben-Cví találkozóját követte.

Egy vezető izraeli tisztviselő szerint Izrael biztos akar lenni abban, hogy Ukrajna orosz inváziója esetén humanitárius folyosók álljanak rendelkezésre állampolgárainak és diplomatáinak szárazföldi, szomszédos országokba vagy légi úton történő evakuálására.

Izrael alternatív diplomáciai képviseletet állított fel a nyugat-ukrajnai Lvovban, a lengyel határ közelében arra az esetre, ha a harcok miatt ki kellene üríteni a kijevi nagykövetséget. A külügyminisztérium tervet is készített az izraeli állampolgárok szárazföldi kimenekítésére Lengyelországba, Romániába, Moldovába, Magyarországra és Szlovákiába. Ezekkel az országokkal már felvették a kapcsolatot.

*

Egy orosz támadás esetén a háború közvetlen következményeivel kellene szembenéznie a kárpátaljai magyar kisebbségnek – írja a hvg.hu.

Sok magyar szolgál hivatásos, vagy szerződéses katonaként az ukrán fegyveres erőkben, különösen a Munkácson állomásozó 128. hegyi támadódandár keretében. Egy háború esetén ez az alakulat is tűzbe kerülne és veszteségeket szenvedhetne. Emellett, ha Ukrajnának egy újabb mozgósítási hullámot kellene elindítania, az egészen biztosan érintené a kárpátaljai magyarságot is.

Van esélye a sorozást elkerülni vágyók határon való átszivárgásának is, bár valószínűbb, hogy inkább a lengyel határnál fognak majd próbálkozni. Több ezres menekülttömeggel is számolnia kell a magyar kormánynak. Nem mindegyikük lesz kárpátaljai magyar, nagy valószínűséggel azokról a területekről is érkeznek majd menedékkérők, ahonnan a jelenleg Magyarországon dolgozó ukránok származnak. Miután kitört a háború, ezek az emberek aligha fognak hazatérni, sőt bizonyára megpróbálják majd átmenekíteni családjaikat a határ innenső felére.

Címkék:izraeli állampolgárok, megszállás, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]