Izrael ismét megállította a járvány növekedését, de a betegek száma magas

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael megállította a koronavírus-fertőzés növekedését, de ez nem elég – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

Juli Edelstein egy korábbi képen

“A koronavírus-esetek száma stabilizálódik, de ez nem elég. Ez a szám továbbra is aggasztóan magas, beleértve a súlyosan betegek számát” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Roni Gamzu, a járvány kezelésével megbízott professzor bejelentette a Jeruzsálemben, a Hadassza kórházban tartott sajtótájékoztatójukon, hogy a kormány egyelőre nem siet a mindennapi élet és a gazdaság egyes részeire vonatkozó jelenlegi korlátozások felszámolásában, amelyek célja az újabb fertőzések megelőzése.

“Létre akarjuk hozni a szabályok végrehajtatását, és ezúttal egyértelmű szabályokra van szükségünk” – mondta olyan hetek után, amelyekben különféle korlátozásokat vezettek be, majd oldottak fel néha egymást követő napokon indoklás és magyarázat nélkül. Ugyanakkor felszólította az izraelieket, hogy ne gyakoroljanak nyomást a kormányra a megszorítások könnyítése érdekében mindaddig, amíg nem csökken a járvány terjedése.

Gamzu külön felhívta az ultraortodox közösségeket a szabályok betartására, hogy a szeptemberben kezdődő őszi ünnepeket,  a zsidó újévet, a jom kipurt és a sátoros ünnepeket már nyugodtan lehessen megünnepelni a koronavírusjárvány második hullámának elmúltával.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök is jelen volt a sajtótájékoztatón, és megígérte, hogy a miniszterek hétfőn megvitatják Gamzunak a járvány megfékezését szolgáló tervét. Ennek egyik fő eleme a fertőzési láncolatok megszakítása tesztelésekkel és epidemiológiai vizsgálatokkal.

Beszámoltak arról, hogy egy Bné Brakban található idősotthonban nyolc tünetmentes fertőzöttet diagnosztizáltak, de amíg tünetmentesek nem szállítják el őket, mert így nagyobb biztonságban vannak, mintha egy kórházban lennének.

A járvány első, tavaszi hullámában több idősotthonban is elterjedt a koronavírus-fertőzés, az akkori halálozások mintegy harmadát ezek az esetek alkották.

Vasárnap kiderült, hogy fertőzötté vált Rafi Perec, a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszter, és az elmúlt héten tartott találkozóik miatt házi karanténba kellett vonulnia miatta három másik miniszternek, valamint a szombat esti tüntetést elhagyva a jeruzsálemi körzeti rendőr parancsnoknak is a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint.

Izrael drónhálózat kiépítésével, új technológia alkalmazásával is segíti a koronavírus-járvány kezelését, tesztek, gyógyszerek és betegektől vett minták házhoz szállítását, eljuttatását a laboratóriumokba, a kórházakba és a páciensekhez.

A drónokat már a tavaszi első járványhullámban is bevetették. Akkor segítségükkel ellenőrizte a rendőrség, hogy a házi karanténban lévők valóban otthon tartózkodnak-e. Magas épületeknél az ablakhoz kellett állniuk, és az odaérkező drónokon elhelyezett kamerával lefényképezték őket.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 26 ezer 386 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, szombaton 628, vasárnap estig 321 új vírushordozót diagnosztizáltak. Vasárnap 772-en feküdtek koronavírus okozta betegségek miatt kórházban, 342-en súlyos betegek, és 98 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 536-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségekben. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]