Izrael ideiglenes letelepedési engedélyt ad kétszáz dárfúri menekültnek

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Évtizedes szünet után először engedélyezték az izraeli hatóságok kétszáz dárfúri menedékkérő ideiglenes letelepedését az országban – jelentette csütörtökön a helyi média. 

Darfurból menekülő civilek (AFP fotó)

A Szudán Dárfúr nevű tartományából származó kétszáz menedékkérő évekkel ezelőtt nyújtotta be kérelmét a menekültstátusra az izraeli hatóságoknak, amire mindeddig nem kaptak választ.

A menekültstátus megadásáról végül maga Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Arije Deri belügyminiszter döntött “emberiességi okokból”, Aviháj Mendelblitt államügyész nyomására, miután a menedékkérők ügyvédjei bíróságokhoz fordultak kérelmük elbírálása végett.

A dárfúriak bírósági beadványára érkezett válasz szerint a jelenlegi határozat csak az első lépés, a továbbiakban attól függően döntene, hogy a legfelsőbb bíróság hogyan határoz az afrikai menedékkérők Ugandába és Ruandába toloncolásának törvényességéről.

Az ideiglenes letelepedést biztosító státussal munkavállalási jogot, szociális ellátást, így betegbiztosítást is kapnak a dárfúriak Izraelben.

A nemzetközi menekültstátussal egyenértékű jogosítvány birtokában a külső határok átlépésére jogosító ideiglenes úti okmányokat is kérhetnek, amelyekkel külföldre távozhatnak, illetve visszatérhetnek Izraelbe.

A menedékkérő dárfúriak a déli, egyiptomi határon 2013-ra felhúzott kerítésrendszer elkészülte előtt érkeztek illegálisan Izraelbe. Legutóbb 2007-ben, Ehud Olmert akkori kormányfő adományozott hasonló menekültstátust hatszáz Dárfúrból Izraelbe szökött kérvényezőnek.

Az Izraelben élő menedékkérőket képviselő Michal Pomeránz nevű ügyvédnő üdvözölte a döntést, de hangsúlyozta, hogy további kétszáznyolcvanhárom szudáni, és összesen kétezer-háromszáz dárfúri vár évek óta ügyének elbírálására. Szerinte a határozat önkényes és csak “kozmetikai” jellegű volt, amely nem orvosolta a gondokat – jelentette a Háárec című újság.

A Jediót Ahronót címú újság honlapja, a ynet nyolcezer, Izraelben élő, és státusának meghatározására váró dárfúriról tud, akik a Szudánban folyó etnikai tisztogatás elől menekültek Egyiptomba, majd onnan tovább Izraelbe.

 

[popup][/popup]