Izrael hivatalosan kilép az UNESCO-ból

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael UNESCO nagykövete csütörtökön azt mondta, nincs ok az aggodalomra, hogy a zsidó állam arra kényszerül, hogy további 12 hónapig a szervezet tagja maradjon, annak ellenére, hogy a kilépéshez szükséges iratokat nem tudta időben benyújtani.

Carmel Shama-Hacohen még tett egy utolsó kísérletet a hivatalos levél benyújtására, amely közli Izrael szándékát, hogy elhagyja a szervezetet. A követ a kulturális ügynökség párizsi irodájának ajtajához ment a papírokkal és egy doboz csokoládéval. De nem talált senkit, aki hajlandó lett volna aláírni az átvételt, mivel az irodák az év végi ünnepek miatt zárva vannak.

Az UNESCO székhelye január 2-ig zárva van.

Múlt héten Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, Izrael kilép a szervezetből, két hónappal azután, hogy az Egyesült Államok hivatalosan bejelentette saját kivonulását – részben az UNESCO Izrael-ellenes elfogultsága miatt.

Annak érdekében, hogy az Egyesült Államokkal egyidejűleg kiléphessen – 2018 végén – Izraelnek hivatalosan szándéknyilatkozatot kell benyújtnia a főigazgató, Audrey Azoulay számára legalább egy évvel korábban.

“Ma kísérletet tettünk arra, hogy benyújtsuk hivatalos levelünket a kilépésről, és megszüntessük Izrael Állam tagságát az UNESCO-ban” – mondta Shama-Hacohen. “Asszisztensemmel együtt ma oda mentem, és először átadtunk a biztonsági őröknek egy doboz csokoládét az új évre, és hogy megédesítsük a tényt, hogy megzavartuk őket.”

A megbízott elmagyarázta a helyzetet az őröknek, de ők azt mondták, semmiféle postai küldeményt nem írhatnak alá, és semmilyen hivatalos dokumentációt nem fogadhatnak el.

Shama-Hacohen végül bemehetett a szervezet irodájába, és sikerült megállapodásra jutnia. Ezután e-mailben elküldte a levelet a főigazgatónak, aki beleegyezett abba, hogy ezt hivatalos értesítésnek tekinti Izrael azon szándékáról, hogy ki akar lépni a szervezetből.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:UNESCO

[popup][/popup]