Izrael fizet 20 milliót és minden el van felejtve

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az öt éves rossz viszonyt az izraeli katonák halálos kimenetelű intézkedése váltotta ki, mikor a Mavi Marmara hajó fedélzetén tüzet nyitottak rájuk támadó palesztin-párti aktivistákra.

Turkey-Israel-AllianceIzraeli lapértesülések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök küldöttei szerdán Zürichben találkoztak a török külügyminiszter helyettesével, és megegyeztek a kapcsolatok normalizálásának elveiről. Izrael ezek szerint húszmillió dolláros kártérítést fizet a Mavi Marmara hajón 2010 májusában megsebesült vagy megölt török civileknek és hozzátartozóiknak egy rendkívüli alapítvány közvetítésével, Törökország pedig lemond az akcióban közreműködő izraeli tisztek elleni perekről. Ankara felszámolja területén a palesztin szélsőséges Hamász katonai szárnyának tevékenységét, kiutasítja a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, Száláh Arúrit, aki Isztambuli székhelyéről irányítja a szervezet ciszjordániai működését. Ankara emellett korlátozza Törökországban a Hamász politikai tevékenységét is.

Izrael és Törökország a megállapodás alapján rendezi diplomáciai kapcsolatait egymással, a nagykövetek visszatérnek Ankarába és Tel-Avivba. Az egyezmény végleges aláírása után a két ország megvizsgálja a török földgázvásárlás lehetőségét Izraeltől, s egy gázvezeték lefektetését, melyen át az izraeli földgázt Törökország érintésével Európába lehetne exportálni.

Barack Obama amerikai elnök 2013-as izraeli látogatásának záróakkordjaként már megtörtént az első békülő telefonbeszélgetés Benjámin Netanjahu és Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök között. Netanjahu bocsánatot kért a török állampolgárok megöléséért, ami miatt 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét, és megromlottak az országok kapcsolatai. A telefonbeszélgetést követően megkezdődött a békülés folyamata, és már 2014 februárjában elkészült az egyezmény tervezete, de az izraeli miniszterelnök hosszasan halogatta annak aláírását, majd végül nem látta el kézjegyével.

Az elmúlt hónapokban ugyan folyamatosak voltak, de lelassultak a diplomáciai érintkezések az országok közt, amiben az is közrejátszott, hogy idén mindkét helyen választásokat tartottak. Az utóbbi hetekben ismét felgyorsultak a tárgyalások, miután Törökország lelőtt egy orosz repülőgépet s megromlott viszonya Oroszországgal.

Hétfőn Erdogan különösen békülékeny hangnemet ütött meg Izraellel szemben, amikor kijelentette, hogy a két ország kapcsolatának rendezése pozitívan befolyásolja az egész térséget. Erre Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium igazgatója már aznap reagált, kijelentve, hogy Izrael stabil kapcsolatokra törekszik Törökországgal.

[popup][/popup]