Izrael figyelmeztette a CIA vezetőjét: az új iráni elnök mentális zavarokkal küzd

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA vezetője, William Burns kedden megérkezett Izraelbe a Moszad vezetője, David Barnea vendégeként.

Ebrahim Raiszi

Burns útjáról a Walla híroldal riportere, Barak Ravid szolgáltatott némi információt izraeli tisztviselőket idézve.

Jeruzsálembe érkezése – tudósít az ujkelet.live – egy különösen feszült időszakra esik Izrael és Irán között egy izraeli kötődésű olajszállító hajó elleni iráni támadás miatt, valamint azért, mert az északi határon fellángoltak a feszültségek Izrael és a libanoni Hezbollah terrorszervezet között.

Burns Barnea mellett várhatóan Naftali Bennett miniszterelnökkel és más vezető védelmi és titkosszolgálati tisztviselőkkel is találkozik.

A Wallának nyilatkozó Izraeli tisztviselők szerint a tárgyalások Irán nukleáris programjára és regionális tevékenységére összpontosítanak, és Izrael reméli, hogy többet hallhat az Egyesült Államok Ebrahim Raiszi új iráni kormányával kapcsolatos politikájáról és a 2015 -ös nukleáris megállapodáshoz való lehetséges visszatéréséről.

A 12-es csatorna kedd esti riportja arról számolt be, hogy a Barneával folytatott megbeszélésen a Moszad tisztviselője olyan információkat adott át Burnsnek, amelyek azt mutatják, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök megbízhatatlan, és nem képes új atommegállapodásról tárgyalni, vagy ragaszkodni kötelezettségvállalásához.

A riport szerint Barnea olyan dokumentumokat bocsátott Burns rendelkezésre Raisziről, amely rendkívül extrémnek, kegyetlennek, korruptnak és instabilnak festette le az új elnököt.

,,A Moszad úgy jellemezte őt, mint aki mentális zavarokkal küzd” – állította a forrás nélküli jelentés.

Raiszit, a keményvonalas volt igazságszolgáltatási vezetőt, aki Ali Hámenei választása volt erre a posztra, az Egyesült Államok szankcionálja, mivel állítólag részt vett több ezer politikai fogoly tömeges kivégzésében 1988-ban, amikor ügyészhelyettes volt Teheránban. Emellett Irán nemzetközileg kritizált igazságszolgáltatásának vezetőjeként is szolgált, amely a világ egyik vezető kivégző bírósága.

Raiszi csütörtökön lépett hivatalba és vette át a posztot a relatív mérsékelt Hasszán Rohanitól, aki 2015 -ben beleegyezett abba, hogy a szankciók enyhítése fejében visszafogja Irán nukleáris tevékenységét.

Teljes cikk

Címkék:CIA, Ebrahim Raiszi, Mosszad

[popup][/popup]