Izrael figyelmezteti polgárait: legyenek óvatosak, ha Törökországba utaznak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra – írja az ujkelet.live – azon aggodalmak közepette, hogy Irán reagálni fog az Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztjének múlt heti meggyilkolására.

Az izraeli követség Ankarában – potenciális célpont (Forrás: képernyőfotó)

,,Már több hete – és még inkább azóta, hogy Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tisztjének múlt héten történt haláláért – egyre nagyobb az aggodalom a védelmi szervezetek körében, hogy Irán megpróbál izraeli célpontokban kárt okozni szerte a világon” – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács.

A szervezet „fokozza” a figyelmeztetést: az Iránnal szomszédos országok jelenleg nagy kockázatot jelentenek az izraeliek számára”. Biztonsági tisztviselők a törökországi utazás „valós fenyegetést jelent az izraeliek számára” de részleteket nem közöltek.

„Az izraeli állampolgároknak ébernek kell maradniuk, és be kell tartaniuk a szükséges óvintézkedéseket, amikor ezen országok valamelyikébe utaznak” – áll az Nemzetbiztonsági Tanács közleményében.

Hasszán Szajjad Khodaei ezredest a múlt héten két azonosítatlan motoros lőtte le Teherán szívében, miközben az autójában ült. Az ezredes állítólag Iránon kívüli gyilkosságokban és emberrablásokban vett részt, beleértve izraeliek ellen irányuló kísérleteket is.

Izrael hivatalosan nem kommentálta az incidenst, de állítólag megemelte a biztonsági készültséget világszerte nagykövetségein és konzulátusain, egy megtorló iráni támadástól tartva.

Khodaei meggyilkolása volt a legnagyobb horderejű gyilkosság Iránban Mosen Fakhrizade atomtudós 2020 novemberében végrehajtott likvidálása óta.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap figyelmeztette Iránt, hogy a terrorizmust szponzoráló „immunitásának vége”, miután a múlt héten az iráni ezredes mellett egy iráni mérnököt is megöltek egy katonai komplexumban. Mindkét incidenst Izraelnek tulajdonítják.

Teljes cikk

[popup][/popup]