Izrael felszámolta a Hamász újabb támadó alagútját a Gázai övezetnél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli hadsereg felszámolta a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin terrorszervezet újabb támadó alagútját az övezet északi résznél – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

Az izraeli hadsereg által feltárt Hamasz alagút

A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint ezt az alagutat a tavaly májusi hadműveletben egyszer már elpusztították, de azóta a Hamász újjáépítette, és két új ágat toldott hozzá.

A járat behatolt Izrael felségterületére, de az izraeli területeken megépített, föld alatt is mélyen lenyúló betonfal miatt érdemben nem tudták átvezetni a határon, és nem jelentett veszélyt.

“A közelmúltban vettük észre, hogy erőfeszítéseket tettek a régi alagút nyomvonalának helyreállítására, és vizsgálatok után megtaláltuk az alagutat a két, Izraelbe hatoló új ágával együtt” – nyilatkozott Nimród Aloni tábornok, a gázai egység parancsnoka.

A hadsereg nem közölte, hogy pontosan milyen mély volt az alagút, de azt bejelentették, hogy Gáza város területén volt a bejárata. Hatalmas mennyiségű betont öntöttek a két járatba, és ezzel működésképtelenné tették azokat.

IDF reveals Hamas tunnel on northern Gaza border

No Description

Izrael az utóbbi években épített csúcstechnológiájú érzékelőkkel ellátott, föld alatt is kiterjesztett betonfalrendszert, hogy megvédje déli városait a gázai alagutak ellen, amelyek korábban komoly biztonsági fenyegetést jelentettek. A föld felett pedig hat méter magas acélkerítést húztak fel izraeli területen belül, több tucat méterre a nemzetközi határtól. Emellett radarrendszerekkel, egyéb megfigyelő eszközökkel és távirányított fegyverekkel is bővítették a határ védelmét.

Izrael a múlt héten, az Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal vívott háromnapos hadműveletben egy másik támadó alagutat is felszámolt a Gázai övezet déli részén, de a föld alatti fal miatt az szintén nem jutott át izraeli területre. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]