Izrael: Évtizedenként 0,25 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Évtizedenként nagyjából 0,25 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet Izraelben. Az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt a “forró periódusok”.

Az International Journal of Climatology című folyóiratban publikált tanulmány szerint – melyet a Haarecc szemlézett – az izraeli átlaghőmérséklet a közel-keleti állam 1948-as megalapítása óta folyamatosan emelkedik, ám a melegedés üteme felgyorsult az utóbbi harminc évben.

Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat és a Tel-avivi Egyetem munkatársa, Jichak Joszef vezette kutatás során a kutatók Izrael-szerte működő, 94 meteorológiai állomás által észlelt szélsőséges időjárási jelenségeket vizsgáltak.

Az eredmények szerint a minimum átlaghőmérséklet nagyjából 0,24 Celsius-fokkal, míg a maximum átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt három évtized mindegyikében.

A tanulmány szerint az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt a “forró periódusok”, vagyis a leglább hat egymást követő napig tartó hőhullámok száma. Emellett 7 százalékkal megnőtt a különösen meleg éjszakák gyakorisága és csökkent a különösen hideg éjszakák száma.

Az adatok szerint mindössze öt év kivételével, az elmúlt három évtizedben a telek melegebbek voltak az 1961-1990 közötti éves átlaghőmérsékletnél.

A mutatók szerint továbbá csökkent az olyan napoknak a száma, amikor a csapadék mennyisége eléri vagy meghaladja a 10 millimétert. (MTI)

[popup][/popup]