Izrael evakuálásra szólított fel, és “taktikai fegyverszünetet” tart az övezet déli részén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit, és bejelentette, Rafahnál négyórás fegyverszünetet tart hétfőn a humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítése érdekében.

Izraeli csapatok egy korábbi képen Gázában

“Az IDF erőteljesen harcol a Hamász és a Gázai övezet terrorszervezetei ellen, a Hán-Júnisz térségében zajló harcok és a katonai előrehaladás bizonyos szakaszokon nem teszik lehetővé a veszélyes csatatérré vált Szaladin úton a forgalmat. Az IDF lehetővé teszi a civilek mozgását egy elkerülő úton a város nyugati felén” – jelentette ki a hadsereg szóvivője.

Közölte azt is, hogy helyi idő szerint tíz és tizennégy óra között lesz “taktikai fegyverszünet” a rafahi menekülttábor környékén a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Palesztin források szerint az IDF tüzérségi támadást hajtott végre, amely a Hán-Júniszban található Nasszer Kórház szülészeti osztályát érte, ahol az egyik jelentés szerint egy kislány életét vesztette.

Kilencven palesztin halt meg az elmúlt napon izraeli támadásokban az övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttáborban a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint. Helyi beszámolók szerint a menekülttáborban három épület ellen irányultak az izraeli csapások.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfő reggel azt is tette, hogy az övezet északi részén, az es-Sifá kórház sebészeti szárnyát ért izraeli csapásban többen meghaltak és megsebesültek.

Korábban az IDF számos alkalommal felszólította az övezet északi részén élő civil lakosságot, hogy a harcok időtartamára költözzön át az övezet déli részén kialakított biztonságos zónába.

Daniel Hagari szóvivője elmondta, hogy a hadsereg két újabb terroralagutat tárt fel. Vasárnap videofelvételeken mutattak be egy különösen széles és kiépített járatot, mely Dzsabalija menekülttábor és az erezi személyforgalmi átkelő között haladt. “A jövőben feltárjuk, és terveink szerint megsemmisítjük a további központokat, melyek egy terrorista város méretét öltik” – mondta Hagari.

A szóvivő tudatta, hogy Dzsabalija körzetében átkutatták a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjének otthonát, ahol mintegy ötmillió sékel készpénzt találtak. Az egyik izraeli egység vasárnap megtámadott egy terrorista erődítményt, ahol sok fegyverre és robbanóanyagra, harci felszerelésekre és vállról indítható páncéltörtő rakétákra leltek.

Egy pincére is rábukkantak, ahol aknavető- és lőszerkészleteket tároltak. Feltárásuk után továbbá megsemmisítették több alagút lejáratát és rakétakilövő-állásokat is.

Az izraeli hadsereg hétfőn nyilvánosságra hozta négy újabb elesett katona nevét is. Hárman vasárnap vesztették életüket a Gázai övezet déli részén egy robbanószerkezet miatt, illetve tűzharcban, a negyedik katona pedig belehalt a múlt héten az övezet déli részén kapott sebeibe.

A fegyveres konfliktus kiéleződése, október 7-e óta az izraeli hadsereg hírportálja szerint négyszázötvennyolc izraeli katona esett el a harcokat kirobbantó terrortámadás kivédésében, majd a Hamász elleni háborúban.

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője, Oszama Hamdan a palesztinokat segítő, libanoni Hezbollahhoz kötődő al-Majadín tévécsatorna-hálózatnak azt mondta, hogy a tűzszünet előtt nem kezdenek tárgyalásokat az Izraelből elhurcolt túszok elengedéséről.
Izraeli számítások szerint százhuszonkilenc, Izraelből elhurcolt túsz van a Hamász fogságában, akik közül húsznak már csak a holttestét őrzi a terrorszervezet fogolycserealku reményében.

Az IDF bejelentette, hogy a légierő egyik vadászgépe Libanonban megtámadta a Hezbollah infrastruktúráját és egyik osztagát, amely megpróbált páncéltörő rakétát indítani Izraelbe a határvidékről.

A szíriai ellenzékkel kapcsolatban álló Szíriai Emberi Jogi Központ arról számolt be, hogy ketten meghaltak a Damaszkusztól nyugatra fekvő ed-Dimaszhoz közeli katonai létesítmény elleni izraeli támadásban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]