Izrael és a palesztinok megítélése az amerikai közvéleményben

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak közel kétharmada szimpatizál Izraellel. Miközben 46 százalékuk valamilyen szinten a palesztinokkal is együtt érez. Az Izrael iránti szimpátia leginkább az idősebb, republikánus amerikaiakra jellemző.

 A Pew Research Center március 25-29 között végzett közvélemény-kutatást az amerikai lakosság körében többek között arról, hogy az izraeli és a palesztin vita kapcsán mennyire szimpatizálnak a két féllel. Az eredmények szerint a megkérdezettek közel kétharmada valamilyen mértékben együtt érez Izraellel, miközben kevesebb, mint felük rokonszenvez a palesztinokkal. A korábbi, tavaly nyáron készült felméréssel összehasonlítva nem tapasztalható érdemi változás az arányokban, azaz a közelmúlt izraeli választása kapcsán felerősödött figyelem nem változtatott az amerikai lakosság álláspontján.

20150409_1

Az amerikaiak legnagyobb csoportja (38 százalék) egyaránt érez szimpátiát Izrael és a palesztinok iránt is. Ötödük ugyanakkor egyik féllel sem rokonszenvez. Az izraeli álláspont oldalán állók (akik Izraellel igen, a palesztinokkal viszont nem szimpatizálnak) 26 százalékos részaránya jóval meghaladja azokét, akik csak a palesztinokkal (8 százalék) éreznek együtt. Ebben a tekintetben lényeges különbség tapasztalható a demokrata és a republikánus beállítottságúak között: a republikánusok sokkal inkább tekinthetők Izrael pártiaknak, mint a demokraták. Előbbieknek a 47 százaléka kizárólag Izraellel szimpatizál, utóbbiaknak csupán 14 százaléka.

20150409_2

Nem csupán a politikai beállítottság vonatkozásában tapasztalható nagy eltérés az Izrael iránti szimpátia szintjében. Az életkornak is meghatározó szerepe van. A fiatal amerikaiaknak csupán 17 százaléka érez együtt nagy mértékben Izraellel. A 30-49 évesek körében is átlag alatti arányok mérhetők. Az életkorral folyamatosan nő a rokonszenvezők részaránya, a legalább 65 éveseknek már a 43 százaléka nyilatkozott úgy a kutatásban, hogy szimpatizál Izraellel. A palesztinokkal való együttérzés vonatkozásában ugyanakkor az életkornak nincs jelentős szerepe, a különböző korcsoportokban az országos átlaghoz hasonló arányokat mértek a Pew kutatói.

A bőrszín/származás alapján képezhető három nagy társadalmi csoport közül a fehérek szimpatizálnak leginkább Izraellel, míg a spanyolajkúak a legkevésbé. Az afroamerikaiak körében a latin-amerikai gyökerekkel rendelkezőknél csak kissé jobb Izrael megítélése. Közel annyian szimpatizálnak a palesztinokkal, mint Izraellel. A spanyolajkúak a legkevésbé együttérzők, mind a palesztinok, mind Izrael vonatkozásában ebben a csoportban mérték a legnagyobb részarányokat.

20150409_3

[popup][/popup]