Izrael-ellenes hangulatkeltés amerikai campusokon

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Már az Izrael melletti elfogultsággal nehezen vádolható The New York Times is hosszú riportban számolt be arról, hogy – a palesztin konfliktus ürügyén – amerikai egyetemek százain szerveződtek bojkott-csoportok, amelyek éket vernek a zsidó és a más kisebbségi hallgatók közé. A helyzet egyre tarthatatlanabb.

apartheid_wall_sjp_arizona_state_0

“Apartheid fal” az Arizonai egyetemen (forrás: jewhatredoncampus.org)

A baloldali egyetemi körök, az egyetemi muszlimok és a különböző társadalmi kisebbségi csoportok egymásra találásának egyik „eredménye” az a nyíltan Izrael-ellenes mozgalom, amely a zsidó állam bojkottját hirdeti az amerikai campusokon. Lapunk is többször beszámolt az európai és amerikai BDS-mozgalom kártékony hatásairól (akárcsak a bátor ellenszegüléspéldáiról), a napokban azonban az Izrael melletti elfogultsággal nehezen vádolható The New York Times közölt átfogó riportot a jelenségről, nem elhallgatva, hogy az kezd aggasztó méreteket ölteni.

Az izraeli-palesztin konfliktusról általában órákat vitáznak a diákképviseletek, és ilyenkor rutinszerűen előkerül a rasszizmus és a kolonializmus vádja, önkritikára és „privilégiumaik” elismerésére felszólítva  a zsidó hallgatókat (az egyik ilyen egyetemi önkormányzati vita kissé fenyegető hangulatába itt lehet betekinteni). Egyetemek százain, köztük nagy presztízsű intézményekben létesültek már ilyen és ehhez hasonló BDS-csoportok, és tucatjain terjesztettek már be határozatokat arról, hogy az egyetem „szakadjon el” Izraeltől, illetve izraeli cégektől, mivel azok szerintük fenntartják a palesztinok elnyomását.

A tavaly nyári gázai konfliktus óta különösen szembetűnő, hogy a legkülönfélébb, amúgy össze nem tartozó kisebbségi, illetve „áldozati” csoportok szövetkeztek a zsidó állam egyoldalú kritikájára: fekete, spanyolajkú, ázsiai, feminista, indián és meleg egyetemi közösségek fognak össze, hogy „szolidaritás” címén támogatásukról biztosítsák a „palesztin ügyet.”

Ez a támogatás a Barnard College-en úgy nézett ki, hogy kifüggesztették az egyetemre „Palesztina” térképét, amelyen nem voltak feltüntetve a zsidó állam határai. A térképet aztán a zsidó diákok panaszára leszedték, ők ugyanis azt fenyegetésként értékelték. A térkép készítői azzal magyarázták az akciót, hogy azt „csak” az anticionizmus motiválta, nem pedig antiszemitizmus: „Amikor a dél-afrikai apartheid rendszert bojkottáltuk, az fehérellenes volt? Egyáltalán nem. Ez éppen olyan.”

Palesztin plakát 4

A The New York Times által megszólaltatott zsidó diákok és vezetők megalázó tapasztalatokról számolnak be, sokan kényelmetlenül érzik magukat, amikor kiállnak Izrael mellett. A lap szerint amúgy is nehéz megvonni a határvonalat, hogy hol végződik Izrael kritikája (a ciszjordániai megszállás és Gáza miatt), és hol kezdődik a zsidókkal szembeni ellenségeskedés. Az egyik zsidó diákot sokkolta azoknak az „amnéziája”, akik szerint az amerikai zsidóknak voltaképpen nincs is okuk panaszkodni, hiszen „privilegizált” a helyzetük.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael-ellenesség

[popup][/popup]