Izrael: Ehud Barak, volt miniszterelnök új mozgalmával indul a választáson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Új politikai mozgalom alapítását jelentette be a szeptember közepén esedékes előrehozott választásokra készülve Ehud Barak volt miniszterelnök és védelmi miniszter szerda este Izraelben – jelentette a helyi közszolgálat rádió. 

Ehud Barak, volt izraeli miniszterelnök és védelmi miniszter, az új politikai mozgalom egyik alapítója

A rádió egyenes adásban sugározta a politikától már több éve visszavonult Barak sajtótájékoztatóját, amelyen bemutatta új pártjának jövendő vezetőit és programot hirdetett. “Nem maradhatunk a partvonalon, meg kell semmisíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendszerét” – hangzott legfőbb követelése.

Beszédében Barak elsősorban Netanjahut ostorozta korrupciós ügyei, és az azok számára előnyösebb kimenetele érdekében előrehozott választások miatt, és önkéntes távozásra szólította fel a kormányfőt.

Ehud Barak vázolta terveit, miszerint a jövőben további politikai erőkkel kíván szövetkezni céljai érdekében, s új személyeket kíván bevonni pártjába. A rádió politikai elemzői szerint a következő hetekben pártja várhatóan összeolvad más, baloldali, és centrumban lévő erőkkel. 

Az 1942 -ben egy kibucban született Barak harmincöt évig szolgált az izraeli hadseregben, ahol merészségéről és elszántságáról vált ismertté, s ő lett az egyik legtöbb kitüntetést kapott katona a hadsereg történetében. 

1991-től 1995-ig vezérkari főnök volt, majd leszerelése után a szociáldemokrata Munkapárt élére állt, és az 1999-es választásokon Benjámin Netanjahut legyőzve megszerezte a miniszterelnöki széket. Kormányfőként 2000-ben véget vetett a hadsereg jelenlétének Dél-Libanonban, ahol az 1982-es első libanoni háború óta tartózkodtak izraeli katonák.

2001-ben a választásokon alulmaradt Ariel Saronnal szemben, és visszavonult a politikától, azonban 2007-ben visszatért, és egészen 2013-ig a védelmi minisztériumot vezette. 

2014 óta ismét üzletemberként működik, tavaly szeptembertől egy orvosi kannabiszt gyártócég elnöke. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]