Izrael csökkenti a gázai halászati övezetet az Iszlám Dzsihád támadása miatt

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael csökkenti a Gázai övezet palesztin lakosainak rendelkezésére álló halászati zónát válaszul arra, hogy az Iszlám Dzsihád hétfő este rakétát lőtt ki Izraelre a Gázai övezetből

Ezt jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság internetes felülete, a Ynet.

Az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szélsőséges iszlamista szervezet lőtte ki a rakétát, amely az egyik meg nem nevezett nagyváros közelében, a tengerben landolt, nem okozva kárt sem anyagiakban, sem emberéletben.

A hadsereg szóvivői szokatlan módon megnevezték a személyes felelőst is: Baha Abu Al Atát, a szervezet egyik területi egységének vezetőjét okolják a fennhatósága alatti területről kilőtt rakétáért. A történtek miatt Kamil Abu Rokun tábornok – aki az izraeli hadsereg koordinátora az 1967-ben elfoglalt területekkel kapcsolatos ügyekben, – bejelentette, hogy további értesítésig hat tengeri mérföldre csökkentik a gázaiaknak engedélyezett halászati övezetet.

A hétfő esti, hatalmas robbanással járó rakétakilövésről eleinte azt gondolták, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet rakéta-kísérlete volt, de másnapra kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szándékos támadásáról van szó.

A közvetlen felelős megnevezése, és fényképének, valamint felettese képének a közzététele – többek közt a yneten, – szokatlan lépés Izrael részéről. A lap szerint ez figyelmeztetést jelenthet, hogy a hadsereg célkeresztjébe kerültek, s esetleg a likvidálásukat tervezik.

“Felkészültünk minden eshetőségre. Jelentős napok előtt állunk, az Emlékezés és a Függetlenség napja előtt, a Nakba, a palesztin katasztrófa napja előtt, valamint a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének első évfordulója előtt – közölte a hadsereg szóvivője.

[popup][/popup]