Izrael bevándorlási hullámra készül fel az orosz puccskísérlet nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jevgenyij Prigozsin

A Knesszet bevándorlási, abszorpciós és diaszpóraügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője a jövő hétre ülést hív össze “a legutóbbi oroszországi események” miatt, miután a zsoldos Wagner-csoport vezetője fegyveres lázadást indított a Putyin-kormány ellen.

Oded Forer, az ellenzéki Jiszráél Bejtenu párt képviselője szerint az ülésen szó lesz majd “a kormány felkészültségéről, valamint az orosz válságnak a zsidó közösségre és az Izraelbe irányuló bevándorlásra gyakorolt hatásáról”.

“A kormánynak új irányt kell kijelölnie az Oroszországból érkező bevándorlással kapcsolatban, és nem szabad elszalasztania a lehetőséget egy nagy bevándorlási hullámra” – írja Forer a Twitteren. “A helyzet romlásának vagyunk tanúi, ami gyors cselekvést követel a kormánytól”.

Az izraaeli külügyminisztérium fontolgatja, hogy eltanácsolja az izraelieket az Oroszországba utazástól.

*

Mint ismeretes, az orosz hadsereg mellett – afféle idegenlégióként – működő Wagner csoport a nyílt lázadás útjára lépett. A Wagner csoport parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin elfoglalta Rosztov-na-Donu városát és bejelentette, hogy csapatai elindultak Moszkvába.

A 24.hu tudósítása szerint

  • Amit eddig tudni, abból úgy látszik, az orosz elitek között fegyveres konfliktus kezdődött. Egyelőre Vlagyimir Putyin elnök személyét kerülik a Rosztovot kvázi elfoglaló Jevgenyij Prigozsinék, ám a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt már megnevezték ellenfélnek.
  • Moszkva fegyveres lázadással vádolja a Wagner-csoportot, amely állítása szerint akár Moszkváig is megy, a fővárosban ennek nyomán terrorellenes intézkedéseket vezettek be. Egyelőre különösebb akadály nélkül haladnak a főváros felé, ahol több középületet is kiürítettek.
  • Putyin elnök beszédet intézett a nemzethez, s tudatta, szerinte árulás történt. Világossá tette, hogy a fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Prigozsin azzal reagált: valójában a Wagner-csoport katonái a hazafiak.
  • Mindebből nyilvánvaló, az orosz-ukrán háború kulcsfontosságú napja zajlik: belülről érte fegyveres kihívás Putyint, miközben az ukránok ellentámadása zajlik.

 

[popup][/popup]