Izrael: Betiltják a homoszexuálisokat érintő reparatív terápiát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Betiltják Izraelben az azonos neműek sok vitát kiváltó, úgynevezett “gyógyító terápiáját” – jelentette be hétfőn az ország egészségügyi minisztere Twitteren, hozzátéve, hogy a rendelkezés azonnali hatállyal életbe lépett. 

Tel Aviv Pride

“A szexuális orientáció nem betegség, hogy gyógyításra szorulna. A “gyógyító terápia” nem terápia, hanem súlyos bántalmazás, és akár öngyilkossággal is végződő pszichológiai károkat okozhat (…) Ennek ma vége” – fogalmazott Twitter-üzenetében az egyébként vállaltan a saját neméhez vonzódó Nicán Horowitz.

A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján egyebek között sarlatánoknak nevezte a terápiát végzőket, akik a rendelet értelmében nem folytathatják eddigi tevékenységüket, a terápiát pedig agymosásnak minősítette.

Az izraeli homoszexuális fiatalok szövetsége üdvözölte a bejelentést, amelyet áttörésnek nevezett, hozzátéve, hogy a terápiák betiltása több száz életet ment meg.

Jóllehet Izraelben az elmúlt évtizedekben nőtt a tolerancia a saját nemükhöz vonzódók közössége iránt, az országban továbbra sem legális például az azonos neműek házassága. (MTI)

[popup][/popup]