Izrael: Bemutatkozik a nyolcpárti koalíció

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jáir Lapidnak, a Jes Atid centrista párt vezetőjének azután, hogy szerdán tájékoztatta Reuven Rivlin elnököt a sikeres kormányalakításról, még az új koalíció Kneszet beiktatása előtt törvény szerint a nyilvánosság előtt be kell mutatnia a koalíciós megállapodásokat, amelyeket a kormányt alakító frakciók egyetértésben aláírtak.

Naftali Bennett és Jair Lapid

Az új kormány beiktatásáról szóló szavazást a Kneszetben a törvény előírása szerint június 14-ig napirendre kell tűzni – – írja az ujkelet.live. A koalíciós megállapodások véglegesítése folyamatban van, ezért eddig a nyilvánosság előtt nem került közzétételre, de egyes részletei kiszivárogtak a héber médiában.

A 120 tagú Kneszetben a tervezett Lapid-Bennett-kormányt a március 23-i választásokon mandátumot szerző 13 párt közül nyolc támogatja, várhatóan összesen 61 szavazattal: Jes Atid (17 mandátum), Kék és fehér (8), Jiszrael Bejtenu (7), Munkapárt (7), Jamina (7 mandátumból 6), Új Remény (6), Meretz (6) és Ra’am (4).

A megállapodásokról szóló általános nyilatkozatok, a különféle törvényhozók követelései alapján elért eredményekről szóló riportok alapján, amennyiben az egységkormány megalakul, sokszínű, olykor ideológiailag egymásnak ellentmondó képet festenek. A leendő  kormány vezetőinek elképzelései szerint azonban ezek áthidalhatóak, mivel az új koalíció elsősorban a társadalmi és gazdasági problémák megoldását tűzte ki célul.

A fő miniszteri tárcák tekintetében a kialakuló koalíciós megállapodások értelmében Lapid külügyminiszterként fog szolgálni a kormány első két évében, Beni Gantz (Kék és fehér) továbbra is védelmi miniszter marad, a pénzügyeket pedig Avigdor Liberman (Jiszrael Bejtenu) fogja kezelni. Az Új remény vezetője, Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter, míg a Jamina második számú képviselője, Ajelet Saked belügyminiszter lesz.

Merav Michaeli (Munkapárt) megkapta a közlekedési tárcát, míg párttársa, Omer Barlev közbiztonsági miniszter lesz. Nitzan Horowitz, a Meretz vezetője az egészségügyi miniszteri, míg Tamar Zandberg a környezetvédelmi miniszteri portfóliót kapta meg.

Összességében a rotáció első két évében a Jes Atid négy miniszteri pozícióval indulna, a Jamina pedig hármat kap. Az Új reménynek illetve a Kék és Fehérnek négy-négy minisztériuma, míg a Jiszrael Bejtenunak, a Munkapártnak valamint a Meretznek egyaránt három jutna.

A legfelső szintű biztonsági kabinetben való részvételre a tervek szerint három Jamina-tag jogosult – Bennett, Saked és Matan Kahana. Az Új reménynek három tagja lesz – Szá’ár, Ze’ev Elkin és Joáz Hendel, valamint a Jiszrael Bejtenu egy tagja, Liberman személyében. Ezenkívül a Jes Atid egy biztonsági-kabinet tagot delegálhat, Lapidot. Továbbá a Munkapárt részéről két képviselő – Michaeli és Bar-Lev; egy tag a Kék és fehérből – Gantz; illetve egy a Meretz és részéről – Horowitz személyében vesz részt.

A biztonsági kabinet ilymódon 7 jobboldali, 2 centrista és 3 baloldali képviselő révén, jobboldali többséget alkot.

A felek nyilatkozatai szerint, sikerült megállapodni a következő kormány főügyészi pozíciójának megosztásáról, aki jelenleg a kormány legfőbb jogi tanácsadója, valamint az államügyész vezetőjének jogállásáról; illetve reformok bevezetéséről a nyomozás alatt álló bűncselekmény gyanúsítottjai vonatkozásában. Továbbá megegyeztek a kisgyermekkori nevelés felelősségének átruházásáról az Oktatási Minisztériumra, amelyet az Új Remény irányít; egyetem alapításáról a Galilban; illetve 300 000 megfizethető lakás jóváhagyásáról, a kannabisz-reform bevezetéséről és a helyi marihuána piac szabályozásáról; illetve egy felügyeleti rendszer létrehozásáról a közvetlen izraeli ellenőrzés alatt álló Júdea és Szamária C zóna területeinek fenntartása érdekében.

A Jamina a tárgyalások utolsó óráiban a jobboldal számára kulcsfontosságú engedményt ért el a baloldali Munkapárt jóvoltából, ilymódon Merav Michaeli átengedte a kormányzás első két évében Sakednek a bírói kinevezésről döntő bizottsági mandátumot.

A Bennett-Lapid kormány ideológiai sokszínűsége mellett számos rekordot döntene meg.

A 49 éves Naftali Bennett lenne Izrael második legfiatalabb miniszterelnöke, Netanjahut követve, aki először 46 évesen érte el ezt a pozíciót.

Bennett az első miniszterelnök lenne, aki nem közvetlenül a kormányalakítással megbízott mandátum révén szolgálhatna a rotációs hatalommegosztás révén.

Izrael történetében továbbá Bennett lenne az első, a hétköznapokban is kipát viselő, vallásos miniszterelnök.

További érdekesség, hogy az új kormány rekordszámú női minisztert is felsorakoztat.

[popup][/popup]