Izrael befogad újabb ezer zsidó hátterű etiópot

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael újabb ezer zsidó származású etióp bevándorlót fogad be, a falasmura közösség olyan tagjait, akiknek már élnek rokonaik az országban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Fotó: reuters

Benjámin Netanjahu miniszterelnök az etióp zsidók ügyeivel foglalkozó kormányközi bizottság ülésén jelentette be döntését, és közölte, hogy a szükséges kormányzati előkészületek megtételére utasította Arije Deri belügyminisztert.

Az Izraelben élő etióp zsidók képviselői a ynet szerint elégedetlenek voltak a határozattal, mert a kormány három évvel ezelőtt már eldöntötte a még Etiópiában élő nyolcezer falasmura Izraelbe költöztetését, de szerintük ezt időről-időre elhalasztják, ami sokak halálához és a családok szenvedéséhez vezet.

A falasmura közösséghez olyan etiópok tartoznak, akiknek felmenői eredetileg a zsidó vallást követték, de a XIX. század végén – a hátrányos megkülönböztetések miatt – kikeresztelkedtek. Izraelbe vándorlásuk után tanfolyamokon vesznek részt, ahol megismerik a zsidó vallás tanításait és törvényeit, majd formálisan is betérnek a zsidóságba.

Az etióp zsidók – más néven falasák – Izraelbe költöztetése 2008-ban ért véget, miután harminc év alatt mintegy százhúszezer etióp érkezett az országba. Őket követte a falasmurák azóta tartó bevándorlási hulláma, akiknek vallási hovatartozását a rabbinátus megkérdőjelezi, és ezért Izraelben zsidóságuk elismeréséhez előbb be kell térniük.

 

 

[popup][/popup]