Izrael az EU-hoz: Ne pénzelje az Izrael-ellenes bojkott támogatóit

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael felszólította az Európai Uniót, hogy fejezze be az Izrael-ellenes bojkott támogatóinak pénzügyi támogatását – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A BDS mozgalom híveinek párizsi felvonulása

Izrael arra szólította fel az EU-t, hogy állítsa le több mint egy tucat olyan európai és palesztin civil szervezet támogatását, amelyek előmozdítják az Izrael elleni bojkottot, mert érvelése szerint ezzel Brüsszel megszegi az Izrael elleni bojkottot ellenző uniós politikát.

Izrael stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztériuma jelentésében közzétette azon csoportok listáját, amelyekről azt állítja, hogy uniós finanszírozást élveznek, és bojkottot követelnek Izrael ellen, sőt egy részük kapcsolatban állt fegyveres csoportokkal is. Ezek a szervezetek 2016-ben 5,9 millió dollárt ( több mint 1,5 milliárd forintot) kaptak EU-s forrásból.

A jelentés Jeruzsálem legújabb lépése az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) mozgalmak elleni küzdelemben, amely a világ minden pontján található önkénteseivel arra sürgeti a vállalkozásokat, a művészeket és az egyetemeket, hogy szüntessék meg kapcsolataikat Izraellel.

A mozgalom támogatói azt hangoztatják, hogy erőszakmentes eszközzel segítik a palesztinok ügyét, de Izrael szerint ez a kampány túlmutat a palesztinok nevében folytatott küzdelmen, és gyakran valójában egy messzemenőbb célt rejt, a zsidó állam megsemmisítését, legitimitásának aláásását.

“Izrael elvárja az EU-tól, hogy teljes átláthatósággal járjon el, és feltárja azoknak a szervezeteknek pénzügyi segítését, amelyek kapcsolatban vannak a terrorizmussal és támogatják az ország elleni bojkottot” – szögezi le a jelentés.

“Izrael határozottan felszólítja az EU-t, hogy maradéktalanul hajtsa végre a gyakorlatban az Izrael elleni bojkottok elutasításáról meghirdetett politikáját, és haladéktalanul állítsa le az olyan szervezeteket, amelyek támogatják az Izrael elleni bojkottot és az ország delegitimizálását”- teszi hozzá az izraeli beszámoló.

Azzal is megvádoltak néhány civil szervezetet, hogy kapcsolatot tartottak fenn palesztin terrorcsapatokkal, például egy norvég segélyszervezet, amely 2016-ban több mint 1,7 millió eurót (mintegy félmilliárd forintot) kapott.

Mundzsid Abu Dzsais, a megvádolt, PNGO Net nevű palesztin ernyőszervezet képviselője a pénteki jelentést a palesztin nép és szervezetek elleni izraeli agressziónak nevezte, és megígérte, hogy folytatják erőszakmentes és jogszerű harcukat.

Az EU-hoz intézett felhívást már több izraeli kormányzati lépés megelőzte a bojkottmozgalom elleni küzdelemben. Az év elején Izrael meghatározott húsz olyan aktivistacsoportot a világ minden tájáról, melyek tagjainak megtiltotta a belépést az ország területére a zsidó állam bojkottálására irányuló felhívásuk miatt.

Az EU azt javasolta tagállamainak, hogy címkézzék meg a Ciszjordániában gyártott izraeli termékeket, s – bár nem kell megtiltaniuk az importot izraeli telepekről, de – ezek ne kapjanak ugyanolyan adókedvezményeket, mint más izraeli áru.

[popup][/popup]