Izrael az egyik legszomorúbb jom kippurra készül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szombati ünnepnapon elvégzett csekélyebb számú teszt több mint 13 százaléka bizonyult pozitívnak, ami azt jelzi, hogy a zárlat második hetében, a jom kippur ünnep előestéjén rendkívül magas az új koronavírus-fertőzések száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Tesztelés Tel-Avivban

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a szombaton elvégzett 43 ezer 499 teszt alapján 5723 új vírushordozót azonosítottak, vagyis az elvégzett vizsgálatok több mint 13 százaléka bizonyult pozitívnak.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 229 ezer 148 ember, vagyis nagyjából minden negyvenedik izraeli fertőződött meg igazoltan a koronavírussal. Jelenleg 68 ezer 586 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A fertőzési ráta megközelíti a két és felet, vagyis minden két koronavírus-hordozó együtt öt újabb embert fertőz meg. A járvány akkor van visszaszorulóban, ha ez az arány az egyes szám alá esik, és akkor terjed, ha nagyobb egynél.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban vasárnap kijelentette, hogy szerinte az őszi zsidó ünnepek után, vagyis október közepén nem fog visszatérni az ország a zárlat előtti állapotokhoz mindaddig, amíg 10 százalék alá nem süllyed az elvégzett teszteknél a pozitív esetek aránya.

Levy bírálta a maszkot viselő tiltakozók részvételével tartott szabadtéri tömegtüntetéseket, amelyek a miniszterelnök ellen irányulnak. Szombat este is mintegy tizenötezer tüntető gyűlt össze Jeruzsálemben a Balfour utcai kormányfői rezidenciánál. Napközben több száz helyszínen, kereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon helyi tüntetések is zajlottak, ahol izraeli és fekete zászlókat lengetve, valamint táblákat magasra tartva követelték a miniszterelnök távozását.

Szombat délután több ezres, zászlókkal, feliratokkal teleragasztott autókból álló, dudáló konvoj vonult az ország különböző részeiről Jeruzsálembe, hogy lassú, végeláthatatlan menetükkel járványügyi szempontból támadhatatlanul tiltakozzanak a politikai vezetés ellen.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szokatlan módon szombaton tett közzé a közösségi médiában egy üzenetet. Ebben azt mondta, hogy a kormány elkövetett tévedéseket, amikor az első hullám után túl gyorsan újranyitotta a gazdaságot, és amikor megkezdték a tanítást szeptember elején.

A kormányfő elkerülhetetlennek nevezte az országos zárlatot a jelenlegi helyzetben, noha egészségügyi és gazdasági szakemberek korábban azt mondták, hogy e nélkül is lehetne hatékonyan védekezni.

Netanjahu arra kérte a vallásosokat, hogy ne zárt térben, zsinagógákban imádkozzanak a vasárnap este kezdődő jom kippur ünnepén. A járványügyi szakemberek azt kérték a kormánytól, hogy zárják le a zsinagógákat az ünnepen elsősorban a járványügyi szempontból legfertőzöttebb ultraortodox településeken.

Az elmúlt hét fertőzési adatai arról tanúskodnak, hogy a szeptember 18-19-én, a zsidó újév idején tartott imákon jelentősen terjedt a betegség. A kormány mégsem zárta le központilag a zsinagógákat, hogy helyette a szabad ég alatt, az utcákon és a tereken, vagy otthonaikban, egyedül imádkozzanak a hívők, hanem fenntartotta az újévi ünnepekre meghatározott korábbi korlátozásokat.

A SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben február óta 1439-en haltak meg Izraelben, jelenleg közel 1500 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 719-en súlyos állapotban vannak, és 199 embert lélegeztetőgépre kellett tenni. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]