Izrael: Az ápolók munkába álltak, a szociális munkások még sztrájkolnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

    Az ápolók szövetsége és a pénzügyminisztérium között megszületett egyezség szerint kétezer új ápolói állást hoznak létre az egészségügyi intézményekben, és időlegesen, a koronavírus-járvány elleni harc idejére több száz orvost és biztonsági őrt alkalmaznak.

Izraeli szociális munkások tüntetése Tel Avivban

Az ápolók és ápolónők sikerrel jártak, de tovább folyik a szociális munkások sztrájkja, akik fizetésük rendezését és a jelenlegi üres szociálismunkás-állások betöltését követelik a kormánytól. Ők az ország különböző pontjain egyre hevesebb, olykor útelzárásos tüntetéseket tartanak.

Az izraeli parlament (kneszet) koronavírus-témákkal foglalkozó bizottsága megvitatta és felülvizsgálta a kormány múlt csütörtöki korlátozásait, és enyhítette vagy eltörölte jelentős részüket, amelyeket nem támasztottak alá a bevezetésüket igazoló járványügyi adatok.

Nem fogadták el a tengerpartok és uszodák hétvégi látogatásának tilalmát, mert az adatok szerint csak nagyon kevesen kapták el a vírust ezeken a helyeken, és kedden szavaznak a vendéglőkről. A bizottság Likudhoz tartozó rebellis vezetőjét Benjámin Netanjahu miniszterelnök megfenyegette, hogy elmozdítja a kormányzati döntések megkérdőjelezése miatt.

A múlt heti döntések először a vendéglők pénteki bezárását írták elő, de a tulajdonosok fellázadtak, és megtagadták annak végrehajtását, mert nem akarták kidobni a már nagy értékben megvásárolt élelmiszer-alapanyagokat. Ezután a kormány meghosszabbította nyitvatartásukat.

A koronavírussal foglalkozó Kneszet bizottságtól származó információk szerint a testülethez eljutó egészségügyi minisztériumi adatok alapján igen csekély mértékűek a vendéglői fertőzések, és ezért ezek a létesítmények várhatóan ismét kinyithatnak, de eleinte valószínűleg a teraszokon történő felszolgálásra kell korlátozniuk tevékenységüket.

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere ehhez már engedélyezte számukra a rendkívüli közterület-használatot, de az éttermek tulajdonosai egyelőre ragaszkodnak hozzá, hogy a biztonsági rendszabályok betartásával a belső, klímaberendezésekkel ellátott terek is nyitva maradhassanak a rendkívül meleg izraeli nyárban.

A kormányon belül működő gazdasági csúcskabinet módosította a múlt héten Benjámin Netanjahu által a helyi tévécsatornákon egyenes adásban bejelentett egyszeri pénzsegélyre vonatkozó rendelkezését. Az eredeti bejelentés szerint minden izraelinek 750 sékelt (mintegy 70 ezer forintot) juttattak volna, a friss elképzelés szerint azonban – a koalícióban részt vevő Kék-fehér párt követelésére – a legnagyobb keresettel rendelkezők nem kapnak belőle, a legnehezebb helyzetben lévők viszont több pénzhez jutnak.

A koronavírus tavaszi megjelenése óta 52 003 embernél mutatták ki a kórt Izraelben. Jelenleg 29.434-en fertőzöttek, 664 embert ápolnak kórházban, közülük 80-an vannak lélegeztetőgépen. A bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 415. (Shiri Zsuzsa/MTI)

 

Címkék:Izrael, koronavírus, sztrájk, tárgyalások

[popup][/popup]