Izrael – az állam fizeti a párterápiát

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Több mediáció, kevesebb válás?

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter

Ájelet Sáked igazságügyminiszter

Új, a válások számának csökkentését célzó törvényt szavazott meg a Kneszet. A rendelet értelmében a válási eljárás megkezdése előtti 45 napban a házaspároknak négy mediációs találkozón kell részt venniük, melyeknek költségét az állam állja. Az első találkozó terápia jellegű és ügyvédek jelenléte nélkül zajlik. A további találkozók jellegét a házaspár választja meg: folytathatják a terápiát, vagy dönthetnek mediáció mellett is, ügyvédeik jelenlétében.

A törvényt öt különböző párt képviselői adták be Ájelet Sáked igazságügyi miniszter vezetésével, aki a következőkkel indokolta az új eljárás szükségességét: “Az a feladatunk, hogy védelmezzük a gyermekeket, és biztos vagyok benne, hogy a szülőknek is ez a legfontosabb. Végül is azután is szülők maradnak, miután már nem házasok többé.”

Az ellenzéki Munkapártban politizáló Méráv Micháeli szerint a törvény legfontosabb feladata, hogy csökkentse a válások számát. “A vita nem a bíróságon kezdődik majd el, hanem szakemberek által támogatott találkozókon, melyeket az állam finanszíroz. A találkozókon a feleknek lehetősége lesz arra, hogy minden szükséges információhoz hozzájussanak és anélkül rendezzék konfliktusukat, hogy abból olyan háborúskodás keletkezzen, melynek elsődleges áldozatai a gyerekek.”

Vannak, akik szerint az új törvény csak komplikáltabbá teszi a dolgokat azok számára, akik már végleges döntést hoztak. Probléma lehet olyan esetekben is, ahol az egyik fél agresszív magatartása a válás kiváltó oka, s az új szabályozás 45 nappal meghosszabbítja a család szenvedését. Természetesen a válóperes ügyvédek sem örülnek, mert jelentős bevételtől eshetnek el a jövőben.

[popup][/popup]