Izrael átengedi a 15 millió dollárt, de a Hamasz nem fogadja el

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael kormánya csütörtökön délután úgy határozott, hogy átutalja a Gázai-övezetnek azt a 15 millió dollárt, amelyet Katar ajánlott fel abból a célból, hogy Gázában kifizethessék az Autonómia tisztviselőit; a Palesztin Hatóság Ramallából ugyanis leállította a kifizetéseket a Hamasz-kormányzat számára. Este Gázából közölték: a Hamasz nem fogadja el a pénzt.

Mohammed al-Emadi, Katari diplomata

Az Iszlám Dzsihád egy vezetője így indokolta a lépést az Al-Hayat újságnak: „Izrael mindaddig nem fogja megszüntetni Gáza blokádját, ameddig ott fegyverek vannak. Gázának most a fegyverek átadása és háború között kell választania. Véleményem szerint az utóbbit fogja választani.“

Más gázai vezetők úgy jellemezték a helyzetet, hogy „A régió közelebb van a háborúhoz, mint a múltban.“

A Hamasz hozzátette: „Még válogatunk a lehetőségek között, és mérlegeljük az időtényezőt, lehetséges-e háború nélkül legyőzni az ellenünk emelt akadályokat, de azok, akik ismerik Izraelt, tudják, hogy Gázának két választási lehetősége van: a fegyverek átadása vagy a háború.“

A Hamász közölte az ott tartózkodó Katar-i küldöttel, Mohammed al-Amadival, hogy nem hajlandó alkuba bocsátkozni Izraellel. Gáza azt követeli, hogy a külső tényezőktől érkező pénzeket minden hónap kezdetén rendszeresen, és feltétel nélkül kapja meg.

Izrael feltételéül szabta, hogy a pénzeket az ENSZ felügyeletével csakis a kormányzati szervek, illetve az egészségügy és egyéb népjóléti intézmények kapják kézhez.

A Hamasz-kormányzat az ellen is tiltakozott, hogy Izrael kihúzta a pénzforrások kedvezményezettjei listájából ismert terroristák neveit.

A pénteken várható kellemes időjárás és a Hamasz megújult támadókedve miatt teljes határvédelmi készültséget rendeltek el az övezettel határos izraeli területen. Ugyanitt, és Tel Aviv közelében is újból telepítettek egy-egy rakéta-elfogó Vaskupola üteget.

izraeli-hirlevel.blogspot.com

Címkék:Gáza, Hamasz, Iszlám Dzsihad

[popup][/popup]