Izrael: A miniszterelnök saját pénzéből fogja fizetni családja élelmiszer költségeit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennet izraeli miniszterelnök saját zsebéből fogja fizetni családja élelmezési költségeit, miután egy tévéműsorban magas étel-házhozszállítási számlákat mutattak be, melyeket eddig állami keretből fedeztek – jelentette a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Az izraeli miniszterelnök Naftali Bennett családja körében

Bennett mindeddig nem költözött be a felújítás alatt álló jeruzsálemi Balfour utcai kormányfői rezidenciára, hanem saját, és államköltségen a biztonsági előírásoknak megfelelően átalakított otthonában él feleségével és négy gyermekével Raananán.

Ajala Hasson újságíró a 13-as tévécsatornán nyilvánosságra hozta a Bennett család miatti állami kiadásokat, és erre adott válaszként vállalta a kormányfő, hogy kifizeti a családi élelmiszerszámlát, noha az izraeli törvények szerint az állam állja a kormányfő és családja megélhetési költségeit.

A miniszterelnöki hivatal szerint havonta körülbelül 24 700 sékelt (több, mint 2,5 millió forintot) költöttek Bennettéknél élelmiszerre, s emellett a személyzet fizetésére, a lakóház karbantartásra és a takarításra, a közművekre, a takarításra és otthonuk tereprendezésére is fizettek, éves szinten összesen 272 000 sékelt (közel 30 millió forintot).

Ezzel szemben az előző kormány idején a Netanjahu család kiadásaira 1 261 500 sékelt (több, mint 135 millió forintot) költöttek közpénzből, ami több, mint négy és félszerese a Bennett család költségeinek – hangsúlyozta Bennett hivatala.

“A miniszterelnöki rezidencia költségei drámaian csökkentek, mióta hivatalba léptem. Egyszerűen viccesek azok a próbálkozások, amelyek hedonistaként szeretnének bemutatni. Azért vagyok itt, hogy az izraeli nemzetért dolgozzak” – mondta a tavaly nyáron kormányfővé választott Bennett az Izraelben nagy port felvert ügyről. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]