Izrael: A megkérdezettek fele Likud-Kék-Fehér egységkormányt akar

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

47 nappal a szeptember 17-i választások előtt 32 párt regisztrálta pártját és listáját a választásokon való induláshoz a Központi Választási Bizottságnál.

Gantz és Netanjahu – együtt akarják őket?

A bizottság szerdán nyitotta meg kapuit a 120 fős Knesszet helyeiért versenybe szálló pártok előtt majd csütörtök éjfélkor lezárta a regisztrációt.

Az áprilisi rekordnak számító 47 párt helyett azonban csak 32 párt jelezte indulását, ami a kisebb pártok közötti fúzióknak is köszönhető.

Végül az Új Jobb és a Jobboldali Pártok Uniója közös listája (Egyesült Jobb) nem bővült új párttal, így a kahanista elveket valló Otzma Jehudit és a kvázi liberális Zehut egyedül indulnak a választásokon. Utóbbi kettő nem valószínű, hogy teljesíteni tudja a 3,25%-os választási küszöböt.

A 13-as csatorna csütörtök este – a listák leadási határideje előtt – közzétett felmérése szerint a megkérdezettek fele egységkormányt akar a Likud és a Kék-Fehér között ultraortodox pártok nélkül.

Az áprilisi választások utáni kormányalakítási kísérleteket megbuktató, de még mindig királycsináló szerepben tündöklő Avigdor Liberman, a Jiszráel Beitenu vezetője többször ígéretet tett, hogy harcolni fog a vallásos pártok nélküli Likud-Kék-Fehér-Jiszráel Beitenu koalíció létrejöttéért.

A Kék-Fehér vezette Beni Gánc támogatná az egységkormány ötletét de egy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nélküli Likuddal, míg a Likud továbbra is a jobboldali koalícióhoz ragaszkodik az ultraortodox pártokkal.

A megkérdezettek 50%-a tehát egységkormányt, míg 23% jobboldali kormányt akar az ultraortodox pártokkal.

13% látna szívesen egy Likud, Kék-Fehér és ultraortodox pártokból álló koalíciót, míg 10% olyan koalíciót akar, mely magában foglal balközép és ultraortodox pártokat.

A pártok népszerűségét tekintve a Likud megőrizné első helyét, egy székkel megelőzve a Kék-Fehért, míg Liberman stabilan tartja királycsináló pozícióját. A Munkapárt úgy tűnik nem tud kitörni a történelmi mélypontról, Orly Levi Abekaszisz (Gesher) bevonása egyelőre nem hoz eredményt. Ehud Barak ex-miniszterelnök új pártja (Demokratikus Izrael) és a Merec összefonódásából létrejött Demokratikus Tábor 9 széket kapna, így a lista 10. helyét elfoglaló Barak nem jutna be a Knesszetbe.

13-as csatorna

Likud 30

Kék-Fehér 29

Jiszráel Beitenu 11

Egyesült Jobb 11

Egyesült (Arab) Lista 11

Demokratikus Tábor 9

Jahadut Hatora 7

Sasz 6

Munkapárt 6

jobboldali blokk + ultraortodoxok 54

baloldali blokk 44

arab pártok 11

Jiszráel Beitenu 11

Ahogy az a végredményből látszik, a kormányalakításhoz szükséges minimális 61 szék Liberman nélkül egyik oldalnak sem lenne meg.

A felmérést Camil Fuchs végezte és 703 személy vett részt benne. A hibahatár 4%.

Az Israel Hayom és a Maagar Mochot pénteken kiadott felmérése is hasonló eredménnyel zárult.

Likud 30

Kék-Fehér 28

Egyesült (Arab) Pártok 12

Egyesült Jobb 11

Jiszráel Beitenu 10

Demokratikus Tábor 9

Jahadut Hatora 7

Sasz 7

Munkapárt 6

jobboldali blokk + ultraortodox pártok 55

baloldali blokk 43

arab pártok 12

Jiszráel Beitenu 10

Forrás: ujkelet.live

[popup][/popup]