Izrael: A legfelsőbb bíróság elnöke a berekesztett parlament megnyitására szólított fel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jeruzsálemben a szerdán berekesztett izraeli parlament, a kneszet megnyitására szólított fel Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Eszter Hajut, az izraeli Legfelsőb Bíróság elnöke

A legfelsőbb bíróság azon beadvány miatt ült össze, amely a kormány civilek titkosszolgálati eszközökkel történő nyomon követését nehezményezte, ugyanis a kormány az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyása nélkül felhatalmazta a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot a koronavírussal fertőzöttek digitális nyomon követésére.

A grémium csütörtöki ülésén Eszter Hajut elnök azt firtatta, hogy miért nem  ül össze a plenáris ülés a kormányzati felügyelet előmozdítása érdekében. A kneszet képviselőjenek válasza szerint azért, mert a kneszet elnöke nem vette napirendbe ezt az ügyet.

“Össze lehet  hívni a kneszet plenáris ülését, és kinevezni a bizottságokat?” – kérdezte a legfelsőbb bíróság elnöke a ynet szerint. “Elvileg igen” – felelte a kneszet jogi képviselője. Hajut azt is tudni akarta, hogy meg lehet-e alakítani a külügyi és védelmi bizottságot, és ezzel megoldható-e a Sin Bet parlamenti felügyeletének kérdése. A válasz szerint noha ennek nincs jogi akadálya, de mivel Juli Edelstein, a kneszet elnöke nem vette napirendre ezt a kérdést, így mégsem lehetséges.

Juli Edelstein, a Likud párthoz tartozó  parlamenti elnök szerdán egy erősen vitatott lépésben berekesztette a törvényhozás munkáját, miután a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt nem tudott megállapodni a parlamenti bizottságokat felállító egyeztető bizottság összetételében, ahol a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok többséget követeltek a március eleji választások eredménye alapján.

A kneszet bezárása, és a civilek titkosszolgálati nyomon követése ellen a gyülekezési tilalom ellenére mintegy százan tüntettek csütörtökön a parlament épületénél, ahol a rendőrség kilenc embert őrizetbe vett az egészségügyi minisztérium rendelete áthágásának indokával a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint.

A demokrácia megsértése ellen tiltakozva több száz kocsiból álló, izraeli és fekete zászlós autókonvoj tartott csütörtökön a kneszethez. A rendőrség megpróbálta megakadályozni a konvoj városba jutását, ötszáz és ezer sékeles (mintegy negyvenöt és kilencvenezer forintos) bírságokat osztogattak, majd oszlatni kezdték a kneszethez vonult demonstrálókat. (MTI)

 

[popup][/popup]