Izrael: A kormány fizetést ad a vallástörvényekkel foglalkozó női tanácsadóknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány fizetést fog adni a zsidó vallástörvényekkel foglalkozó női tanácsadóknak, jelentette be csütörtökön Matan Kahana miniszterhelyettes, ami jelentős lépés a nemek közötti egyenlőség felé a Vallásügyi Minisztérium részéről.

Matan Kahana vallásügyi miniszter (Jamina) bejelenti a reformot 2021. július 20. Forrás: Twitter-videó képernyőfotó

„Mindenki számára világos, hogy a tanult nők a közösségi és vallási világ elválaszthatatlan részét képezik” – mondta Kahana a lépést bejelentő közleményében, amit az ujkelet.live ismertet.

A döntés, amely jelentős mérföldkő a női vallási hatóságok hivatalos kormányzati elismerése és finanszírozása felé, Kahana legújabb lépése a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a vallási élet területein.

A szóban forgó nők nem lesznek rabbik, hanem „halachikus tanácsadó” címet fognak viselni, akik képesek válaszolni a vallási ügyekkel kapcsolatos kérdésekre. Kifejezetten olyan női ügyekre fognak összpontosítani, mint a menstruációval kapcsolatos rituális tisztasági törvények, bár más területeken is szakvéleménnyel szolgálhatnak.

„Ennek az innovatív lépésnek az a célja, hogy integrálja a nőket a halachikus közösségi térbe, és válaszforrást biztosítson a nők számára a ‘családi tisztasággal’ kapcsolatos kényes és magánügyekben” – áll a Vallásügyi Minisztérium közleményében.

A minisztérium hozzátette, hogy ezek a nők „halachikus vezetői pozíciót fognak betölteni a közösségi rabbik mellett”.

Kahana, aki az elmúlt évben a minisztériumot vezeti, számos reformot vezetett be a nők zsidó közösségi életben betöltött szerepének bővítése érdekében, beleértve a nők beiktatását a helyi vallási tanácsokba, és megkövetelte, hogy az önkormányzati rabbikat választó bizottságok 40 százalékát nők alkossák.

Teljes cikk

[popup][/popup]