Izrael a járvány alól majdnem teljesen felszabadulva ünnepli a szabadulás ünnepét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Csekély korlátozással ünnepelhetik meg pészah ünnepét Izraelben, a szombat esti széder estén a koronavírus-járvány miatti szabályozás értelmében a családok húsz főig körülülhetik az asztalokat – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szombaton.

Szédertál

Idén a sikeres oltási kampány nyomán már zárt helyen húsz, a szabad ég alatt felállított asztaloknál pedig akár ötven ember is együtt vacsorázhat pészah kezdetén, a széder estén, ismét együtt emlékezhetnek a zsidó vallási hagyomány szerint az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulásra.

Tavaly a több generációs nagycsaládoknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében még tilos volt együtt ünnepelni, a nagyszülők csak az internetes alkalmazásokon találkozhattak unokáikkal.

Sokan az újra megnyitott szállodákban gyűlnek össze a közös széder estékre, az éttermek a teljes kapacitás felével működhetnek a továbbra is érvényes járványügyi előírások betartásával. A székeket és az asztalokat egymástól legalább két méterre helyezik el, s a vendégek csakis oltottak, felgyógyultak vagy frissen teszteltek lehetnek.

Az utóbbi napokban valósággal megrohamozták a boltokat és bevásárlóközpontokat, rekord méretű vásárlásokat jeleztek a hitelkártyákat működtető vállalatok. Márciusban több hónapos szünet után teljesen megnyitották a kereskedelmet, és ismét vehettek ruhákat, tartós fogyasztási cikkeket és ünnepi ajándékokat maguknak és egymásnak az izraeliek.

Az egyhetes ünnepen zárva tartanak az izraeli állami hivatalok, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, az ország lakói tömegesen kirándulni és üdülni indulnak a már nyárias melegben.

Ezen a héten a kóser, a zsidó vallási előírásokat betartó vendéglőkben és kávéházakban nem adnak kenyeret és más, erjesztéssel vagy kovásszal készült ételt. Helyette a hagyomány szerint az egyiptomi kivonulás idején, menekülés közben, a sivatagban sütött kovásztalan kenyeret, maceszt szolgálnak fel.

A gazdaság szinte teljes megnyitásával ismét látogathatók a nemzeti parkok és a kirándulóhelyek, s a következő héten várhatóan több százezren vonulnak ki a természetbe az elmúlt év többszöri bezártsága után.

Péntek délután az átmeneti kormány miniszterei megszavazták az Egyiptom felé vezető határállomás megnyitását Eilat mellett, Tabánál, ahonnan első lépésként naponta 300-an utazhatnak el a szomszédos Sinai-félszigetre – a már legalább két hete második oltásukon is túlesett személyek és a koronavírus-járványból igazoltan felgyógyultak.

Izrael világelső az országban élők beoltottságában: a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során eddig 4 700 957 ember, a lakosság 50,55 százaléka kapta meg már a második dózist is a Pfizer/BioNTech oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint.

5 216 801 embert, a lakosság 56,1 százalékát már legalább egyszer beoltották, de a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot Izraelben a magas gyerekszám miatt csak akkor tudják elérni, ha befejeződik az oltóanyag tesztelése a gyermekeknél, és megkezdhetik a 16 év alattiak oltását is.

A járványt már a jelenlegi oltási aránnyal is sikerült megfékezni, folyamatosan csökken a koronavírus fertőzöttek és a betegek száma, de továbbra is érvényesek a járványügyi korlátozások, elsősorban a kötelező maszkviselés és az emberek kölcsönös kétméteres távolságtartása. (MTI)

[popup][/popup]