Izrael 71-ik függetlenségi napja

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elnöki rezidencián tartott hagyományos függetlenségi napi ünnepségen csütörtökön a hadsereg 120 kiválósága elnöki dicséretben részesült.

Rueven Rivlin elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök az elnöki rezidencián 2019. május 9. forrás: youtube

 

A hivatalos ünnepség reggel 9:30-kor vette kezdetét Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Aviv Kochavi vezérkari főnök valamint jelenlegi és egykori vezető katonai tisztviselők jelenlétében.

A hadsereg kiválóságainak tiszteletére a légierő helikopterei átrepültek az elnöki rezidencia felett, miközben a vezető pilóta udvözölte Reuven Rivlin elnököt és a katonákat.

“Elnök úr, Vezérkari Fönök, mi, az izraeli légierő pilótái, üdvözöljük Önöket az Izraeli Védelmi Erők nevében, és a legjobbakat kívánjuk egy boldog Jom Háácmauthoz – boldog Függetlenség Napot!”

“Izrael népe nevében boldog Függetlenség Napot kívánok az izraeli légierő pilótáinak, az izraeli hadsereg katonáinak, és a légi, földi és tengeri csapatok parancsnokainak. Boldog Függetlenség Napot, Izrael,” válaszolta az elnök.

„Minden, ami kihívást jelent, lehetőséggé válik számunkra,” mondta Rivlin a katonáknak, miközben felidézte Izrael 71 éves történelmét. „Ez az izraeli szellem… Ti, akik nem rettentek meg a kihívásoktól, akik készen álltok a váratlanra, akik keményebben és erősebben küzdenek, mint bárki más, Ti vagytok Izrael reménye és szelleme, ami bennünk dobog, ami vezet minket… Izrael polgárai nevében és személyesen is szeretnék köszönetet mondani és tisztelegni előttetek. Köszönet jellemetekért és elkötelezettségetekért.”

A Függetlenség Nap szerda este fáklyagyújtással kezdődött a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Az országot átszelő légiparádé harcirepülőkkel és helikopterekkel reggel 9:30kor indult északon a Ramat David légibázis felett, majd Haifa felé vette az irányt.

Idén az útvonalat kiszélesítették a Gázával határos izraeli közösségekre is. A hétvégi összecsapások során gázai terroristák 690 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izrael déli részére, megölve 4 civilt.

 

[popup][/popup]