Izrael 4000 új otthon építésére készül Júdea-Szamáriában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Júdea-Szamáriában működő izraeli kormányzó testület pénteki közleménye szerint a Polgári Közigazgatási Főosztály Tervezési Albizottsága a jövő héten előmozdít 25 tervet 3988 otthon építésére a zsidó telepeken.

Bét El település (képünk illusztráció, forrás: Wikimedia commons)

A közlemény szerint várhatóan 1452 lakóegységre vonatkozó terveket terjesztenek elő, és végleges jóváhagyást adnak 2536 lakóegységre a következő csütörtöki ülésen. Erről tudósít az ujkelet.live.

Izrael utoljára októberben hagyott jóvá építési terveket a zsidók számára Júdea és Szamáriában (Nyugati Part, „Megszállt terület”) valamint kisebb számban a palesztinoknak, mely utóbbi kritikákat váltott ki a jobboldali törvényhozók részéről. A jóváhagyás az addigi legkeményebb kritikát váltotta ki a Biden-kormány részéről, amely szerint a lépés „teljesen összeegyeztethetetlen a feszültség csökkentésére és a nyugalom helyreállítására tett erőfeszítésekkel”.

Nir Orbach a Jamina törvényhozója, aki koalíciós tagságát a tervező tanács összehívásához kötötte, üdvözölte „Bennett miniszterelnök és Gantz védelmi miniszter megállapodását a tervező tanács összehívására vonatkozó kérelmemre.” Párttársa, Ajelet Saked belügyminiszter szintén méltatta a bejelentést, és kijelentette, hogy a telepek bővítése „alapvető és szükséges”.

Koalíciós társuk Mosszi Raz a baloldali Meretz képviselője válaszul kijelentette, hogy ,,a megszállt területek telepein több mint 3000 egység építésének jóváhagyása erkölcstelen és káros Izrael polgárainak jövője szempontjából”.

Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Walla hírportálnak pénteken azt nyilatkozta, hogy a Biden-kormány a múlt héten többször is világossá tette Izrael számára, hogy határozottan ellenzi a telepeken folyó építkezéseket, és kérte, hogy ne támogassák.

,,Egyértelműek voltunk, hogy ellenezzük az új építkezéseket a telepeken” – mondta Nides.

Az építési engedélyek jóváhagyása Orbach ultimátuma mellett Joe Biden amerikai elnök június végi izraeli látogatásának előkészületei hátterében történik.

Egy vezető izraeli tisztviselő szerint az elmúlt két hétben a Miniszterelnöki Hivatal és a Védelmi Miniszteri Hivatal, valamint az Egyesült Államok nagykövete és a Biden-kormányzat más magas rangú tisztviselői között kapcsolatfelvételre került sor az építkezést jóváhagyó tanács összehívása miatt.

A Miniszterelnöki Hivatal világossá tette a Biden-kormány vezető tisztviselői számára, hogy a politikai helyzet miatt nincs menekvés az új építkezések jóváhagyása elől, és annak érdekében, hogy ne okozza a koalíció szétesését, a lépésre a Ramadán után kerül sor.

Teljes cikk

[popup][/popup]