Izrael 18 millió euró kárpótlást fizetett Törökországnak

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael egy megbékélési szerződés keretében 18 millió euró értékű kárpótlást fizetett Törökországnak a Gázai övezetbe segélyt szállító Mavi Marmara zászlóshajó elleni 2010-es katonai bevetésért – jelentette a CNN Türk hírtelevízió pénteken.

mavi-marmara

2010. május 31: a Mavi Marmara utasai “fogadják” a hajóra ereszkedő izraeli kommandóst

Izrael a török igazságügyi minisztérium egyik folyószámláján helyezte letétbe a pénzt. Az összegen valószínűleg a kommandós bevetésben meggyilkolt tíz török állampolgár családja osztozik. A Mavi Marmara által vezetett segélyflottilla az előzetes figyelmeztetés ellenére 2010. május 31-én megpróbálta áttörni a Gázai övezet izraeli blokádját, amire válaszul az izraeli kommandósok a Mavi Marmara fedélzetére léptek. Az „aktivisták” vasrudakkal támadtak a kötélen a fedélzetre ereszkedő kommandósokra, mire azok éles fegyverekkel válaszoltak. Kilenc aktivista még a helyszínen életét vesztette, tizedik társuk pedig évekkel később halt bele szerzett sebeibe.

Az eset után évekig fagyos volt a viszony az egymással korábban jó kapcsolatot ápoló Törökország és Izrael között. A felek június végén aláírtak egy megbékélési szerződést, amelynek értelmében – egyéb lépések mellett – mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki, valamint Izrael Törökország számára részben feloldja a Gázai övezet szárazföldi blokádját, így Ankara humanitárius segélyt küldhet a térségbe.

A közeledés ellenére a feszültség nem tűnt el nyomtalanul, miután a török kormány a megszokottal összhangban továbbra is megértőnek mutatkozik a Gázai övezetet 2007 óta irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezettel szemben. A Hamász tagadja Izrael létjogosultságát, és fegyverrel harcol a zsidó állam ellen.

 

[popup][/popup]